Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčić predstavio plan

Vrijedan 900 milijuna eura: Ovo će biti najveća investicija u 2014.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Branko Grčić predstavio je plan investicija za 2014. godinu.

Ogoljeli Srđ od iduće godine dobiva novi izgled. Naime, kreće izgradnja golf parka od 900 milijuna eura. To će biti najveća investicija u 2014. Izgradit će se i dionica autoceste od Jakuševca prema Velikoj Gorici. Država ulaže 128 milijuna kuna. Sve investicije Vlada je skupila na hrpu. Napravila je plan za iduću godinu i ponovila priču.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna 'Kad izlazi iza ugla' VIDEO Pusić umalo 'pregazila' ministra Dončića

'Investicije su te koje bi trebale dovesti do gospodarskog rasta', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Iz proračuna 2014. na investicije će ići oko 7 milijardi kuna - dvije više nego ove godine. Veća ulaganja planiraju i javne tvrtke – 13, 7 milijardi, a najviše se očekuje od privatnog sektora. Oko 52 milijarde kuna ulaganja. Optimizam budi Bruxelles.

'EU priča će biti dominantna u investicijskom ciklusu u smislu povećanja investicijske aktivnosti. Znači, ona će uglavnom dolaziti iz EU izvora u smislu financiranja', kazao je Grčić.

Država će najviše ulagati u prometnu infrastrukturu. Na ceste i željeznice ide 8 milijardi, uenergetiku 3 milijarde, Hrvatske vode ulažu 1,5, a Hrvatske šume i Fond za zaštitu okoliša u svoje investicije pola milijarde kuna.

Grčić : Vlada je napravila određene pomake

Obnavlja se pruga Dugo selo – Križevci, gradi most preko Drave, pročišćivači u Poreču i Osijeku, a to je samo dio planiranih investicija. 'Kada su u pitanju investicije nad kojima imamo dominantnu kontrolu, ne potpunu, onda se to nemože svoditi na apel. Mi ne apeliramo, nego preuzimamo odgovornost', kazao je premijer Milanović.

Apelira se na privatni sektor, ako oni podbace, podbacit će i vladina prognoza pa im stiže pomoć u poslovanju, ali i provedbi projekata. 'Planirani je broj ljudi koji bi se zaposlio 10.000', kazao je Grčić.

HDZ-ovci kažu da ih nasmijava ih vladino vrludanje. 'Nažalost, nemaju niti hrabrosti, niti znanje, niti sposobnosti stvarno pokrenuti velike investicijske projekte koji bi zaista mogli pomoći cjelokupnoj hrvatskoj industriji', kazao je HDZ-ov saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević.

Ministar Grčić unaprijed se ograđuje od mogućeg neuspjeha jer Hrvatska dobiva nadzor zbog prekomjernog deficita. 'Moguće da se, u jednom dijelu novih ušteda i eventualne prilagodbe rashodne strane, korigira i dio koji se odnosi na kapitalna ulaganja i to moram već danas reći', naglasio je Grčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene