Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milošević o prozivkama

'Pastor je svijetli primjer privatizacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević poručio je kako je grupa Pastor -TVA d.o.o. svjetski primjer privatizacije i kako u potpunosti stoji iza njega.

'Nije istina da je Pastor monopolist, u RH postoje proizvođači koji su registrirani za vatrogasne aparate, ali za razliku od Pastora, oni ih ne proizvode, nego samo sklapaju posloves uvezenim proizvodima s Dalekog Istoka, tako da je Pastor jedina tvornica u Hrvatskoj i cijeloj regiji koja u cijelosti proizvodi vatrogasne aparate', odgovorio je Domagoj Milošević na prozivke o nezakonitoj privatizaciji, na konferenciji za novinare održanoj u Vladi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Ustvrdio je kako je Pastor 'svijetli primjer tvrtke koja nije tajkunizirana' pa uspješno radi i danas.

>> 'Neka nas Milošević poduči kako brzo doći do 15-ak stanova'

U Pastor tvornicu vatrogasnih aparata ušao sam 2000. godine, kada je tvrtka bila pred stečajem, akumulirala je 6,5 milijuna kuna gubitaka, ovrha nad nekretninama vrijedila je 5,5 milijuna kuna, a temeljni kapital bio je 13,5 milijuna kuna, istaknuo je Milošević na konferenciji za novinare.

Od tada gubitak je saniran, sačuvana su radna mjesta, a Pastor je trenutno jedini proizvođač vatrogasnih aparata u jugoistočnoj Europi, koji godišnje proizvede više od 230.000 aparata, od čega se polovica izvozi u Zapadnu Europu, napomenuo je Milošević.

Tvornica vatrogasnih aparata ostvaruje 20-tak posto od ukupnog prihoda Pastor Grupe, koja je danas regionalni lider i najveća kompanija u protupožarstvu i vatrogastvu u Jugoistočnoj Europi. Grupa broji 12 kompanija u sedam država, zapošljava tristotinjak ljudi, a prihodi od prodaje iznose 200-tinjak milijuna kuna godišnje od čega se manje od polovice ostvaruje u Hrvatskoj, naglašava Milošević.

'Svaki poduzetnik mora poslovati s državom'

Priznaje da Pastor dio poslova obavlja s državnim kompanijama, no kako je preko 45 posto hrvatskog BDP-a izravno ili neizravno vezano uz državu, praktički svaki hrvatski poduzetnik mora poslovati s državom.

Pretvorba i privatizacija tvrtke provedeni su između 1992. i 1994. godine, kada je nisam ni bio u Pastoru, a moj otac bio je jedan od malih dioničara s dva posto dionica. Pastor je privatiziran tako da je u jednom trenutku čak 95 posto dionica bilo u rukama malih dioničara, a sve eventualne nepravilnosti su navedene u reviziji koja je objavljena još 2003. godine, kazao je Milošević.

Milošević: Čudno je da 10 godina nitko nije imao prigovor

Dodao je kako je vrlo čudno da protiv njega deset godina nitko nije imao prigovor, nego su oni uslijedili tek onda kada je ušao u Vladu. 'U Pastor je donesen stvarni novac i otkupljivani su dugovi', poručio je i naglasio kako mu nije žao što se ulaskom u Vladu našao pod povećalom medija.

'Bez obzira na sve, ne žalim. To je bio birani trenutak i izazov je velik. U samo mjesec dana obavio sam 100-tinjak sastanaka i mogu zaključiti da je interes ulaganja u RH velik. Idemo dalje!', zaključio je Milošević. (A.E./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene