Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 35 milijardi neplaćenih računa

Što poduzetnici i oporba misle o rekordnoj nelikvidnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 35 milijardi kuna neplaćenih računa zahtijeva odlučnu akciju, inače će i rekordno visoka nezaposlenost u posljednjih 5 godina biti još i veća.

Poduzetnik Darko Pappo lakše bi pobrojao vijke koje proizvodi njegova tvornica nego neplaćene račune. Njegova tvrtka potražuje preko 69 milijuna kuna, a duguje oko 21 milijun.

Pročitajte i ovo Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju! Slika nije dostupna Ogromna nelikvidnost Problem nelikvidnosti: Građani i tvrtke duguju milijarde!

Rokove plaćanja su najprije počele probijati državne tvrtke. Vlada im je prošle godine naložila plaćanje unutar 60 dana, no provedba očito zapinje. Nelikvidnost se popela na rekordnih 35 milijardi i 36 milijuna kuna.

>> 'Češljamo državne tvrtke da vidimo tko što duguje'

>> Dosegli smo rekordnu nelikvidnost

Poduzetnici žele zaštitu Vlade

'Zakoni možda i postoje ali se ne provode na pravi način jer jedan od razloga ovakve financijske nediscipline upravo leži u činjenici jednostavniji ili manji rizik je nekada ne platiti nego ići kroz nekakve procedure zakonske kroz sud kroz pravosuđe koje je dosta sporo', komentira predsjednik HUP-a Davor Majetić.

'HDZ ignorira problem nelikvidnosti'

Oporba tvrdi kako HDZ-ova Vlade, problem nelikvidnosti ignorira već godinama. 'Dok god se ta disciplina ne provodi od strane vlade i dok god se ta disciplina u isto vrijeme ne traži od ostalih, a to sve mora Vlada, mi imamo ovo što imamo danas', tvrdi SDP-ovac Slavko Linić.

Zaduženje u konačnici znači dodatni trošak. Zbog toga raste i cijena vijaka poduzetnika Pappe, a Hrvatska se ni do sada nije isticala konkurentnošću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene