Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veće brojke nelikvidnosti

Dosegli smo rekordnu nelikvidnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon rekordne nezaposlenosti u posljednjih pet godina bilježimo i rekordnu nelikvidnost. Posljednji podaci za studeni 2010. govore kako je neplaćenih računa 35 milijardi i 36 milijuna kuna.

Nelikvidnost je karcinom, odnosno najveći problem ove zemlje i u posljednjih sedam godina HDZ-ove vlasti je eksplodirao. Prvo su državne tvrtke bile najveći izvor nelikvidnosti, no sad su tu i male tvrtke i ako njihovi zaposlenici ostanu bez posla trebat ćemo dvostruko više vremena za vratiti ih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ogromna nelikvidnost Problem nelikvidnosti: Građani i tvrtke duguju milijarde! Slika nije dostupna Potražili smo odgovor Kako je moguće da se u državnim tvrtkama godinama radi bez doprinosa?

Kad je Jadranka Kosor postala premijerkom nelikvidnost je bila 22 milijarde i 842 milijuna kuna, a sada je više od 35 milijardi. Odnosno za njezina mandata nelikvidnost je porasla za više od 12 milijardi kuna. Najveći je problem što se računi sve više odgađaju i sve se duže čeka njihovo plaćanje industrijama koje su najpogođenije.

Država zato hrli u dugove

Imamo probleme i sa zdravstvenim i mirovinskim sustavom jer na jednoj neisplaćenoj plaći ne daje se za fondove pa država mora uzimati kredite kojima krpa rupe u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Nelikvidnost ili neisplaćeni doprinosi iznosili su 8.99 milijardi kuna, a sada je 13,66 milijardi kuna, odnosno gotovo jednako prošlogodišnjem proračunskom minusu.

Za mandata Jadranke Kosor nelikvidnost je porasla za 5,32 milijardi kuna. Problem su i radnici koji ne primaju plaću, primjer su radnice Kamenskog čiji slučaj opisuje sramotu pravnog sustava zemlje u kojoj ljudi rade, a ne dobivaju plaću. Nitko takvim poslodavcima ne može ništa jer se osnivaju fiktivne tvrtke što se onemogućilo od 1. siječnja, no postavlja se pitanje što će biti s dotada neplaćenim računima.

Kad je došla na položaj Jadranka Kosor zatekla je 72.829 radnika koji su radili bez plaće, a u ovom trenutku ih je 87 218.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene