Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za promociju

VIDEO: Kosor dočekala turiste i opet se spetljala s engleskim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor smatra kako imamo šansu za dobar turistički rezultat.

Na sjednici užeg povjerenstva Vlade za praćenje ovogodišnje turističke sezone, koja je održana u Lučkom kod naplatnih postaja, premijerka je izjavila kako vjeruje da imamo šansu za dobar turistički rezultat. S obzirom na sve uloženo u pripremu ove sezone i dobre srpanjske pokazatelje, pa i unatoč turističkim minusima u prvoj polovici ove godine, vjerujem da imamo šansu za dobar turistički rezultat, rekla je je premijerka Kosor.

Pročitajte i ovo Kolona - 3 Stvara se i mnogo smeća Kaos na cesti - Kilometarske kolone i višesatno čekanje izluđuju vozače i mještane: "Što Vlada čeka s obilaznicom?" Slika nije dostupna Stigli turisti Spašavanje sezone: Gužve na Lučkom i u trajektnim lukama, kolona na Krčkom mostu duga četiri kilometra

Istaknuvši da je turizam za Hrvatsku osobito važna grana, premijerka je naglasila da Hrvatska kao turistička zemlja ima veliku prednost u dobrim autocestama, jer 90 posto ukupnih turista u RH dolazi automobilima i individualno.

Poručivši svim turističkim i drugim djelatnicima uključenima u provedbu sezone da nastave jednako snažno raditi i dalje, posebno na prihvatu i sigurnosti turista, Kosor je istaknula i da treba što više osmijeha jer se njime može 'izliječiti' i sve ono što nije najbolje pripremljeno.

Vjeruje da će krajem ljeta turističke brojke biti i bolje, a posebno je istaknula važnost povećanog dolaska slovenskih turista u Hrvatsku, u prvih šest mjeseci 6 posto, a samo u lipnju 13 posto više, dodavši da taj porast treba zapamtiti. Kosor je, uz ostalo, naznačila da su tome pridonijeli i prijateljski odnosi dvije države.

Osim slovenskih istaknula je i poraste dolazaka od po 20 posto iz Rusije i Kine te od 41 posto iz Ukrajine čemu je zasigurno pridonijelo reguliranje viznog režima s tim državama, odnosno sezonsko ukidanje viza za njihove građane.

>> Najveće ovogodišnje gužve: Kolone na većini prometnica

Tema sjednice povjerenstva bila je cestovni promet u sezoni, a s obzirom na današnje gužve i kolone, ali bez zastoja, prema naplatnoj postaji Lučko, kazala je kako je to najbolje mjesto za tu sjednicu.

Turisti rado pričali s premijerkom

Nakon sjednice premijerka Kosor je s ministrom turizma Damirom Bajsom i drugim suradnicima turistima na naplatnoj postaji dijelila promotivne hrvatske brošure i suvenire zaželjevši im sretan put do njihovih odredišta.

To je ujedno prvi put da je neki hrvatski premijer to učinio na naplatnoj postaji, a kako se vidjelo osim iznenađenja turisti u automobilima su vrlo rado i popričali s premijerkom i suradnicima.

Zahvalivši premijerki na dolasku na tu sjednicu, ministar Bajs ju je i pozvao da se još jednom tijekom sezone nađu negdje na moru, istaknuvši da je u prva tri srpanjska vikenda u Hrvatsku ušlo 450 tisuća stranih turista više nego u istom razdoblju lani. Time bi srpanj, kako vjeruje, mogao smanjiti minuse iz predsezone dok bi kolovoz slijedom dobrih najava mogao donijeti i plus.

Bajs je naglasio i da je Hrvatska u svim segmentima, od prometa, policije, smještaja i drugog, dobro pripremljena za ovu sezonu, te da i on kao i premijerka vjeruje da će se povećana sredstva u promociju ove godine vidjeti u konačnim rezultatima.

'Hrvatska je sigurna zemlja'

I on i premijerka Kosor na novinarski upit da komentiraju incidente s turistima u ovoj sezoni, kazali su da je Hrvatska sigurna zemlja, da su svi dobrodošli bez ikakvih diskriminacija te da je u svemu važno da policija ravnopravno postupa prema svima, što i čini, te da funkcionira pravna država.

Prisutni predstavnici tvrtki koncesionara na autocesti u Hrvatskoj kazali su da i oni očekuju poboljšanje prometa i prihoda do kraja kolovoza vjerujući da bi time mogli ovu godinu završiti na lanjskoj razini.

Predstavnik MUP-a je rekao da ove godine bilježe 55 posto manje smrtno stradalih osoba u prometu te da nije bilo većih sigurnosnih problema koje nisu mogli riješiti.

Granični prijelazi puni

Granični prijelazi od ranog jutra su signalizirali da će dan biti prava ljetna špica. Prijelaz sa Slovenijom Rupa najžešći je bio oko deset sati, a kolone su nastajale nešto dalje na prvim naplatnim kućicama u Hrvatskoj. Pritisak je bio i iz sjevernih zemalja i u Zagrebu na Lučkom. Nijemci, Austrijanci, Česi, Slovenci, sve se to slijevalo na rampe i išlo prema jugu. Srećom, tuneli Mala Kapela i sveti Rok sada imaju obje cijevi. Važno je to kada se zna da nam 90 posto turista dolazi kopnenim putem, poručuje danas na Lučkom Povjerenstvo vlade za praćenje sezone.

'Naš je kapacitet prolaska kroz tunel bio 1.300 vozila , a već kod 1.000 vozila su nastajale kolone, znači da nemamo druge cijevi na današnji dan ne bi se kolona riješili do ponoći', rekao je Željko Kadijević, direktor sektora za promet HAC. Povjerenstvu u strahu od pada noćenja, a nažalost prvih šest mjeseci imali smo šest posto turista manje. No, kažu, ključni su srpanj i kolovoz, a srpanj nam je odličan. Na prilazu splitskoj luci od ranog jutra čekalo se u kolonama.

Sve je puno jedrenjaka koji baš u Splitu subotom ukrcavaju sedmodnevne ture. Mladi stranci leže po Rivi, čekaju ukrcaj. Redovi putnika i kod karata za katamarane. A tek trajekti. Parkiralište za Brač krcato, iako je jedan trajekt tek isplovio. Neki se nisu uspjeli odmah ukrcati unatoč dva izvanredna polaska.

Da kamioni za namirnice i gorivo ne idu noćnim trajektima bilo bi i gore. Živo je bilo i na aerodromima. Zadar, Split, Dubrovnik, samo se slijetalo i polijetalo. U Zadru se najviše letova očekuje večeras, a u Splitu danas čak 110 aviona. Nesto bolje nego lani u ovo doba. A ove godine za sada imamo i 20 posto više Rusa, 41 posto više Ukrajinaca, 20 posto više Kineza i 13 posto vise Slovenaca. Dobro nam došli, svi oni!
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene