Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klijentima koji su podigli kredite vezane uz švicarske franke prave muke tek slijede.


Pravi udarac jačanja franka, što će dovesti do povećanja kamata na kredite, slijedi tek ove godine, piše Poslovni dnevnik. Dodaje kako će se zbog vremenskog pomaka s kojim kvaliteta kredita reagira na promjenu tečaja, problemi vidjeti tek 2011. godine.

Vezani članci Boris Vujčić Guverner HNB-a Boris Vujčić pojasnio svoju izjavu o porastu rata kredita: "Ljudi trebaju biti svjesni i toga rizika" Boris Vujčić, guverner HNB-a Guverner HNB-a upozorava: "Nekima bi rate kredita u kratkom roku mogle porasti za čak 20 posto"

Znatno pogoršanje kvalitete kredita vezanih za švicarske franke osjetit će se posebno kod stambenih kredita. U godini izbijanja krize frank je prema kuni prosječno ojačao za 2 posto, a u 2009. godini ojačao je za gotovo 9 posto. Nezaustavljivo jačanje nastavilo se i u prošloj godini, a lošu situaciju dodatno je pogoršao porast nezaposlenosti te smanjivanje dohotka kućanstva.

>> Švicarski franak na korak do psihološke granice od 6 kuna

Poslovni dnevnik dodaje kako se u svjetlu problema sa švicarskim francima mogu tumačiti i i posljednje najave banaka koje namjeravaju sniziti kamate na stambene kredite. To su najavile Zagrebačka banka i PBZ, a sličan potez najavila je i Erste&Steiermarkische banka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju