Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na drugim danima EU fondova poduzetnici, lokalni čelnici i svi koji bi željeli uzeti novac za neki projekt, naučit će kako.


Novac se može tražiti od izgradnje kanalizacije do ekološkog uzgoja povrća. Zato će na drugim danima EU fondova poduzetnici i čelnici lokalnih jedinica pokušati naučiti kako uzeti novac koji se nudi.

Vezani članci Provjereno: Novac iz EU fondova - 5 Kako povlačimo i koristimo novac iz EU fondova? "To ide po principu - daj svakome pomalo, da svi budu zadovoljni" Slika nije dostupna Kako je Amiru 130 koza promijenilo život

Općina Beretinec nema kanalizaciju i još ne zna kako ali tražit će novac iz pretpristupnih fondova. 'Sad se kanalizacija rješava putem septičkih jama, ali oborinska voda je po grabama tako da ćemo to ubuduće rješavati sa zatvorenim cjevovodima', ističe Ilija Fijok, zamjenik načelnika Općine Beretinec.

A za svoje sto godina neobnavljane cjevovode Knin je od Eu uspio izvući 16 milijuna eura. 'Moramo reći da je procedura bila jako zahtjevna i teška i da je trajala punih 6 godina', rekla nam je Josipa Rimac, gradonačelnica Knina.

Da bi se dobio novac treba prvo znati što se želi. S konzultantskom tvrtkom poslije treba podijeliti ulov. 'Inače vani su od 8 do 12, mi smo presretni kad dobijemo 5 posto', rekao nam je Stipe Ćurković iz udruge konzultanata lokalne samouprave.

'Možemo samo ohrabriti Hrvatsku da nastavi koristiti sredstva koja su joj trenutno na raspolaganju', istaknuo je Richard Masa, šef odjela europske projekte infrastrukture poljoprivrednog ruralnog razvitka. 'Ima se što za zbrajati, dolazimo do naše ukupne omotnice od 800 milijuna eura, za prvu godinu članstva', poručila je premijerka Jadranka Kosor. Pa će biti novca, nadaju se u Beretincu i za njihovu buduću kanalizaciju. Treba im oko 14 milijuna kuna, plus pročistač, koji košta između šest i sedam milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju