Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon dobre vijesti

Jedna banka snižava kamate u 'švicarcima', ostale još ne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
RBA od prvog kolovoza snižava kamatu na stambene kredite vezane uz švicarske franke, a nova nominalna cijena iznosit će pet posto godišnje.

Informacije su to koju je uprava RBA poslala klijentima na kućne adrese, piše Poslovni dnevnik. Naime, neprestano jačanje švicarskog franka zadalo je glavobolje korisnicima kredita, ali i zabrinulo bankare zbog ozbiljnog ugrožavanja otplate kredita. Tako su se u Raiffeisen banci odlučili na rijedak potez, snižavanje kamata.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Prosvjed održan zbog slučaja Franak - 2 ''Nepošteno ugovorena odredba'' Odjeci možda i najvažnije presude u povijesti hrvatskog pravosuđa: "Ovo je bila dvostruka kocka s tuđim novcem"

Ovoj radosnoj vijesti zasad se ne trebaju nadati RBA korisnici ostalih kredita vezanih uz frank jer se niža kamata odnosi samo na stambene kredite. Iz RBA poručuju kako će se na sve stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskom franku, koji imaju kamatnu stopu višu od pet posto, izvršit sniženje na pet posto.

Iz Privredne banke Zagreb za Dnevnik.hr kažu kako i nakon prestanka ponude kredita u švicarskih francima posebnu pažnju pružaju klijentima koji su se odlučili za takve kredite. Ponuđeno im je prijevremena otplata postojećeg stambenog kredita bez naknada te, također bez naknade, refinanciranje kredita u euro.

Iako u PBZ banci nisu znali reći hoće li u ovom trenutku sniziti kamate, no korisnicima kredita omogućili su još program počeka ili smanjenja mjesečnog opterećenja produženjem roka otplate kredita ili prilagodbom otplatnog plana.  Iz PBZ-a poručuju kako pozorno prate daljnji razvoj situacije te će prema potrebi razmotriti i druge mogućnosti.

>> 'Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

>> Muke zbog kamata: Dok švicarski franak jača, krediti rastu

Iz Splitske banke poručuju da je 12 posto od ukupnog portfelja stambenih kredita Splitske banke je u francima te do sada nisu imali značajnih problema u naplati istih.Prate situaciju na tržištu, kretanje kamatnih stopa i tečaja te će svoje klijente o svemu obavijestiti na vrijeme. U ovom trenutku ne namjeravaju sniziti kamatnu stopu kredita vezanih za švicarske franke, ali ističu kako su od početka gospodarske krize uveli niz olakšavajućih mjera za svoje korisnike.

'Postoje korisnici koji iz različitih poslovnih, privatnih, uključujući i zdravstvene razloge, anticipiraju probleme vraćanja svojih dugovanja. Takve slučajeve rješavamo na individualnoj razini koristeći alate kao što su refinanciranje, reprogram i moratorij na otplatu kredita', poručuju iz Splitske banke.

Iz Hypo Alpe Adria Banke za Dnevnik.hr je rečeno kako ne planiraju snižavati kamatne stope na stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene