Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani sada plaćaju više

Muke zbog kamata: Dok švicarski franak jača, krediti rastu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski je franak posljednjih mjeseci znatno ojačao u odnosu na kunu. Građani koji su u švicarcima povoljnije podigli kredite, sada ih plaćaju znatno više.

Što zbog promjena tečaja, što zbog kamata, mnogi muku muče s gotovo dvostruko većim ratama. Istražili smo kakva su predviđanja kretanja tečaja švicarskog franka u nastavku godine. Vremena se, izgleda, mijenjaju. Ekonomski potresi naučili su građane da troše onoliko koliko imaju. Pridonio je tome, sasvim sigurno i tečaj švicarskog franka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Franak Kredit u švicarcima: U 7 godina preplatio oko 72.000 kuna! Slika nije dostupna Suđenje bankama Rata kredita vezana uz 'stabilni' franak porasla mu za čak 53 posto!

U posljednjih godinu dana švicarac je prema kuni ojačao za više od pet posto. Drugim riječima, građani koji imaju kredite u toj valuti na mjesec više izdvajaju. Hrvatska narodna banka utječe na kretanje tečaja kune prema euru, ali ne i prema švicarcu. 'Središnja je banka pravovremeno i u nekoliko navrata ukazivala na moguće rizike promjene okolnosti, koje su vladale u godinama kada su se krediti u švicarskim francima potencijalnim zajmoprimcima, činili vrlo povoljni', kaže Gordi Sušić iz HNB-a.

Nervoza na tržištima je pojačana pa je i jačanje švicarskog franka jednim dijelom posljedica događaja u Grčkoj. 'U posljednje vrijeme primijetili smo nešto veći broj poziva samih klijenata koji se interesiraju za mogućnost konverzije kredita iz švicarca u euro. Međutim, ako u konačnici govorimo o broju samih konverzija, onda možemo reći da nismo zabilježili neke značajnije promjene', smatra Dario Gabrić iz Erste banke. Građani su još uvijek optimistični.

Ne bude li novih ekonomskih potresa, ne bi trebalo biti ni novih problema s jačanjem švicarca. U konačnici, ono nikom ne odgovara. 'Neosporna je činjenica da bi se daljnje jačanje švicarskog franka prem euru nepovoljno odrazilo na cjenovnu konkurentnost Švicarske, odnosno na usporavanje rasta njenog izvoza', zaključuje Sušić. Udio kredita u švicarskim francima iznosi trinaest i pol posto. Ostali dio odnosi se najviše na euro ili kune. Građani ipak procjenjuju da su im te valute sigurnije za budućnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene