Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno jačanje valute

'Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preporuka svima koji misle dizati kredite u bilo kojoj valuti jest da to ne čine, kaže analitičar Brkić.

Švicarski franak još od Drugog svjetskog rata jedna je od najjačih svjetskih valuta i dizati kredite u njoj značilo je bijeg u sigurno. Na njemu se nikada nije moglo puno zaraditi, ali se nije moglo ni izgubiti', pojasnio je za Dnevnik.hr Luka Brkić, ekonomski analitičar. Dodaje kako je kod nas trend podizanja kredita u švicarskom franku započeo prije tri, četiri godine.

Pročitajte i ovo Kako promijeniti banku ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas! Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika

'No, uskoro je došlo do financijske krize i velikih potresa u euro zoni, pogotovo na području Španjolske, Portugala, Irske i Grčke. To je ozbiljno uzdrmalo euro zbog čega je došlo do jačanja drugih valuta, tj, švicarskog franka. Ni švicarsko gospodarstvo nije sretno zbog toga jer time njihov izvoz pada', kaže Brkić. Dodaje kako je franak postao sigurnije utočište od eura, a njegova vrijednost ponaša se kao i svaka druga vrijednost robe. 'Što je potražnja veća, cijena raste', dodaje Brkić.

'HNB nema nikakvog prostora za manevar'

Na upit može li u takvoj situaciji Hrvatska narodna banka učiniti nešto da zaštiti građane, ekonomski analitičar Brkić kaža da nažalost ne može. 'Nema tu manevarskog prostora, Banka nikako ne može pomoći korisnicima kredita. Ono što ona svakodnevno čini su operacije kojima brani tečaj kune', jasan je Brkić koji u narednom razdoblju poručuje korisnicima kredita u švicarskim francima da stisnu zube i nekako izguraju ovo teško razdoblje. 'Euro ima ozbiljne nakane za stabilizaciju i činjenicu da postane najjača svjetska valuta. U 2011. i 2012. godini očekuje se izlazak iz recesije i stabilizacija tržišta, i tada možemo očekivati i stabilizaciju švicarskog franka', kaže.

'Nemojte podizati nove kredite!'

'To znači da će još neko razdoblje pred nama nestabilne kamate biti svakodnevica, a građanima koji su podigli kredite u švicarskim francima mogu savjetovati jedino da to nekako izguraju, a da se pri tome još više ne zadužuju. Moja preporuka svim onima koji misle dizati kredite u bilo kojoj valuti jest da to ne čine', zaključuje Brkić.

>> Muke zbog kamata: Dok švicarski franak jača, krediti rastu

Loše prognoze za naredno razdoblje za sve one koji su prije par godina podigli kredit u švicarskim francima potvrdio je i Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja. 'Frank je od početka izbijanja krize, od 2008. godine, ojačao za 15-tak posto. U narednih šest do devet mjeseci očekuje se dodatno jačanje, ali nešto slabijeg intenziteta, za otprilike pet posto', objasnio je Hrvoje Stojić i potvrdio da svako jačanje franka znači i skuplje kredite. No, poručio je građanima kako je narednih devet mjeseci najvjerojatnije završna faza nestabilnosti švicarskog franka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene