Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska narodna banka intervenirala je na deviznom tržištu nakon što je tečaj probio psihološku granicu od 7,40 kuna za euro.


HNB je bankama jučer prodao 116,4 milijuna eura iz deviznih pričuva, povukavši tako 866 milijuna kuna, čime je tečaj zadržan na 7,39 kuna.

Vezani članci Kune na farmama u Danskoj Zbog mutiranog virusa pobili 17 milijuna životinjica, ali sad se pojavio novi problem. Premijerka kroz suze: "Oprostite... i za mene je ovo jako emocionalno" Slika nije dostupna Rat s krizom: Rohatinski čuva kunu, Sanader traži novac

To je prva intervencija središnje banke na tržištu od kraja lipnja, kada je djelovala u suprotnom smjeru: nastojala je spriječiti jačanje kune, čija je vrijednost u to vrijeme bila ispod 7,20 za jedan euro, a cilj HNB-a je bio da euro zadrži iznad tih 7,20 kuna. Na isti način kao jučer HNB je pak slabljenje kune branio u veljači 2009., kada je tečaj otišao na 7,44 kuna.

>> Šuker: Katastrofičari, ostavite građane na miru!

>> Tko su ti Šukerovi 'katastrofičari'?

U prijašnjem razdoblju euro je potkraj godine češće slabio nego jačao, no ovaj put pogurala ga je velika potražnja za devizama. U proteklih mjesec dana euro se prodavao u rasponu od 7,36 do 7,41, što se u ovo doba godine smatra uobičajenim.

'Kuna se mora zadržati jakom za spas gospodarstva'

Rohatinski se nedavno javno dotaknuo tečaja kune kojeg mnogi smatraju previsokim.

'Najnovija analiza MMF-a procjenjuje da bi nominalna deprecijacija tečaja kune od 10% inicijalno predstavljala neto troškovni udar na nefinancijski sektor ekonomije od 7% BDP-a, čemu treba dodati i značajne gubitke u bankovnom sektoru', riječi su Rohatinskog koji i MMF-ovom analizom potvrđuje svoj stav o ispravnosti tečaja kune. Guverner HNB-a već duže vrijeme tvrdi kako se kuna mora zadržati jakom za spas hrvatskog gospodarstva.