Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun za 2011.

Šuker: Katastrofičari, ostavite građane na miru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada Saboru je uputila prijedlog proračuna za 2011. godinu kojom predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna.

Pretpostavljaju da će se RH u 2011. godini zadužiti za dodatnih 23,3 milijarde kuna. Vladajući se nadaju da će BDP u narednoj godini biti veći od 1,5 posto te da će deficit iznositi 14,8 milijardi kuna ili 4,3 posto.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

>> Josipović: Ne prepoznajem se među katastrofičarima

>> 'Proračun će ugroziti tečaj i povećati nezaposlenost'

>> Proračun za sljedeću godinu bit će pola milijarde manji

Vlada je poručila kako će im naredne godine najviše problema zadavati isplata mirovina za koje nedostaje 15,7 milijardi kuna. Ističu da će se unatoč zamrznutim rashodima, s predviđenim proračunom pokrit troškovi referenduma vezanog za EU, parlamentarnih izbora te troškova većih kamata na dug.

Proračunom poručujemo hrvatskim građanima da će dobiti plaće, mirovine, socijalnu pomoć, a Hrvatska će uredno servisirati svoje obveze, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Time je odgovorio i 'dežurnim katastrofičarima koji su si uzeli za pravo da plaše hrvatske građane' te im poručio 'neka plaše svoje stranačke kolege, a građane ostave na miru'.

'Proračun je društveni izazov'

Pitajući što bi se dogodilo da se, 'po željama nekih s figom u džepu', išlo u smanjivanje plaća i mirovina, Šuker je kazao da bi time bilo pogođeno 1,8 milijuna građana. Kosor je pozvala lokalne vlasti da idu Vladinim tragom, napominjući kako ima i dalje onih koji ne reagiraju na krizu ili reagiraju s odmakom od dvije godine.

'Proračun za 2011. je društveni izazov, podrazumijeva usku koordinaciju monetarne i fiskalne politike. Proračunom, uz zakon o fiskalnoj odgovornosti, započinjemo proces smanjenja troškova javnog sektora i time jačanja konkurentnosti gospodarstva', kazala je Kosor.

Ključni projekti se nastavljaju

Ministri i potpredsjednici vlade istaknuli su kako je proračun bilo teško složiti, no zadovoljni su jer se svi ključni projekti nastavljaju. naznačili su kako puno očekuju od projekata iz područja energetike i vodnog gospodarstva.

Do kraja tjedna Vlada će u Sabor poslati i prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti. (Mi. Dr/Mihaela Tomurad)

Mislite li da će unatoč troškovima proračuna investicije u 2011. rasti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene