Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovali po deseti put

Hrvatski inovatori dobili 'Arhimeda' u Moskvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na upravo završenome 13. moskovskome međunarodnom salonu inovacija i inovacijskih tehnologija 'Arhimedu', održanom u Kulturno-izložbenom centru 'Sokoljniki', hrvatski su inovatori sudjelovali deseti put i osvojili najveću nagradu - zlatnu statuu Arhimeda, šest zlatnih medalja i tri srebrne te sedam posebnih nagrada.

Kako je danas priopćio Hrvatski savez inovatora, zlatnu statuu Arhimeda dobio je Hrvatski savez inovatora za ukupan nastup i organizaciju inventivnog rada. Nositelji zlatnih odličja na tom sajmu su: Melita Pavlek-Moćan iz Zagreba za COSMEL - prirodnu organsku dermokozmetiku, Tomislav Bronzin CITUS d.o.o. za Protect@work, Nenad Zlamal s mentorom Ivanom Jurićem s Fakulteta strojarstva i brodogradnje za scenski rasvjetni pult, Studio za dizajn DEMI DESIGN za kolekciju poslovnih i protokolarnih proizvoda s logotipom Nikole Tesle, nazvane 'Tesla – Genius for the Future', Dominik Lukanović iz Senja za geodetski etui te Ivan Vrsalović iz Rijeke za vjetroturbinu u kombiniranoj sapnici.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Slika nije dostupna INTARG 2016 POVIJESNI USPJEH: Hrvatski inovatori osvojili čak 17 nagrada u Poljskoj

Srebrnim medaljama nagrađeni su: Kristijan Blakšić iz Udruge inovatora Veleučilišta u Karlovcu za magnetni amortizer, Tino Herljević s mentoricom Sanjom Kovačević iz Osnovne škole Augusta Šenoe u Zagrebu za solarni tracking sustav te učenici Anton Bačić i David Dodaj s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke za bežični videonadzor preko TV-ekrana.

Od posebnih nagrada valja istaknuti zlatni pokal Rumunjskog foruma izumitelja Nenadu Zlamalu s mentorom Ivanom Jurićem s Fakulteta strojarstva i brodogradnje za scenski rasvjetni pult kao najbolju inovaciju mladih, koja se već primjenjuje. Mentor Ivan Jurić nagrađen je i diplomom 'Tesla Festa'.

Kristijan Blakšić iz Udruge inovatora Veleučilišta u Karlovcu dobio je za magnetni amortizer zlatnu medalju 'Novo vrijeme' ukrajinske međunarodne organizacije novih proizvoda i tehnologija. Tino Herljević i njegova mentorica Sanja Kovačević iz Osnovne škole Augusta Šenoe dobitnici su AGEPI medalje moldavske agencije za intelektualno vlasništvo za solarni tracking sustav.

Predsjednica Hrvatskoga saveza inovatora Ljiljana Pedešić za doprinos poticanju kreativnosti nagrađena je 'Inventive meritom', zlatnom medaljom Nacionalnog instituta za inovacije iz Rumunjske. Svi hrvatski izlošci potaknuli su veliko zanimanje posjetitelja i ruskih poduzetnika, priopćio je Hrvatski savez inovatora.

Ove godine na 'Arhimedu' je izloženo 1200 inovacija iz Ruske Federacije i 12 zemalja, vezanih uz strojogradnju, radioteleviziju i ostale veze, biotehnologiju, transport, proizvodnju kristalnih, kompozitnih i keremičkih materijala te medicinskih naprava, metaloprerađivačku industriju, dobivanje nafte i plina, preradu materijala, sigurnost ljudi i objekata, metode sprječavanja zagađenja i očuvanja prirode, aviokozmičku proizvodnju i dr.

Inovacije su razvrstane u 42 kategorije, a dodijeljeno je 159 zlatnih, 190 srebrnih i 95 brončanih medalja za inovacije iz Ruske Federacije te 31 zlatna, 22 srebrne i 16 brončanih medalja za strane inovacije, priopćio je Hrvatski savez inovatora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene