Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski financijski i bankovni sustav vrlo stabilan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je financijski sektor izuzetno stabilan, a bankovni je sektor trenutno jedan od najstabilnijih u Europi, istaknuo je danas ministar financija Ivan Šuker komentirajući nakon današnje sjednice Vlade utjecaj krize na svjetskom financijskom tržištu na hrvatski sustav.

Nažalost, događa se da se globalna kriza, prvenstveno američka, prelila na europsko tlo, ali hrvatski je financijski sektor izuzetno stabilan, a hrvatski bankovni sektor je u ovom trenutku sigurno jedan od najstabilnijih u Europi, istaknuo je Šuker. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar nakon razgovora s Jandrokovićem 'Kolapsa bankovnog sustava ne bi bilo da je Island u EU' Slika nije dostupna Zaustavljanje kolapsa Obama predstavio plan novog financijskog regulatornog sustava

>> 'Pad vrijednosti američkih dionica još nije opasnost za Hrvatsku'

>> Oštar pad dionica i rast obveznica na Wall Streetu

U izvješću HNB-a se vidi da je poslovanje hrvatskih banaka za prvih šest mjeseci ove godine izuzetno dobro i to je rezultat konzistentne politike Vlade RH i monetarne politike središnje banke, rekao je Šuker.

Kazao je i da su vođeni razgovori s inozemnim bankama u čijem su vlasništvu neke od hrvatskih banaka, "interesirajući se kakvi su njihovi ulozi u nekim od propalih svjetskih banaka i od njih smo također dobili jamstvo da je u ovom trenutku i kod njih stabilna i čvrsta situacija".

Dodao je i kako je "ovo što se događa na Zagrebačkoj burzi posljedica samo nečega što se događa u cijelom svijetu i nemoguće je da se to ne osjeti i na našoj burzi".

Šuker je rekao i da su svi jučer očekivali da će američki Kongres donijeti odluku o pomoći tamošnjem financijskom sustavu vrijednoj 700 milijardi dolara te je istaknuo da će, "takva ili neka slična odluka biti sigurno donesena u budućnosti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene