Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštar pad dionica i rast obveznica na Wall Streetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice su zabilježile oštar pad, a cijene obveznica američkog Ministarstva financija danas rastu, dok ulagači reagiraju na zapanjujuće promjene na Wall Streetu koje su odnijele dva legendarna imena: Lehman Brothers Holdings Inc. and Merrill Lynch & Co, izvješćuju američki mediji.

Industrijski indeks Dow Jones pao je za više od 330 bodova u prvih sat vremena trgovanja na Wall Streetu.

Pročitajte i ovo Tvrđava Monvidal Uhićen je Pronađen muškarac koji je u Puli gurnuo ženu s tvrđave: Pala s visine od pet metara Slika nije dostupna Zbog rasta nezaposlenosti Pad dionica na Wall Streetu

Dionice su zabilježile velike gubitke na većini burza u svijetu dok su ulagači zaokupljeni stečajnim planovima Lehmana i prisilnom kupnjom Merrill Lynch's od Bank of America za 50 milijardi dolara.

Ono što je vjerojatno najzlokobnije jest da American International Group Inc. traži hitno financiranje od Federalnih rezervi (FED). Najveća svjetska osiguravateljska kompanija za ponedjeljak je najavila objavu plana velikog restrukturiranja.

Ulagači strahuju da će teškoće AIG-a i podnošenje zahtjeva za stečaj Lehmana, kojega je srušilo 60 milijardi dolara imovine u lošim kreditima i gubitak povjerenja ulagača, pokrenuti još jedan niz teškoća za banke i financijske institucije, koje bi mogle biti prisiljene na dodatna otpisivanja vlastitih potraživanja.

Na Wall Streetu su se prije šest mjeseci nadali da je kolaps banke Bear Stearns obilježio najgori dan u kreditnoj krizi.

AIG, jedna od 30 dionica koje ulaze u industrijski indeks Dow Jones, pala je za 5,63 US dolara, ili 46 posto, na 6,51 US dolar, zbog zabrinutosti ulagača da će tvrtki biti smanjen kreditni rejting.

U prvom satu trgovanja, Dow Jones je pao za 326,33 boda, ili 2,86 posto, na 11,095.66 bodova.

Indeks Standard & Poor's 500 pao je za 34,61 bod ili 2,77 posto, na 1,217.09 bodova, a indeks Nasdaq composite pao je 44,48 boda, ili 1,97 posto, na 2,216.79 bodova.

Oštar pad cijena nafte ispod 100 dolara za barel, odrazio se na vrijednost dionica naftnih kompanija uključenih u Dow Jones. Exxon Mobil Corp. pala je za 2,06 dolara, ili 2,7 posto, na 75,44 dolara, dok je Chevron Corp. pala za 2,31 dolar, ili 2,7 posto, na 81,93 dolara.

Laka sirova nafta pala je za 5,02 dolara na 96,16 dolara na robnoj burzi u New Yorku NYME, nakon izvješća da su štete koje je uragan "Ike" počinio na naftnim instalacijama u Meksičkom zaljevu manje od očekivanih. Zabrinutost zbog gospodarskog usporavanja također su povećale cijene nafte proteklog tjedna. Cijene nafte oštro su pale od sredine srpnja, kada su dostigle rekordnih 147 dolara za barel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene