Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pad vrijednosti američkih dionica još nije opasnost za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je američki Kongres odbacio vladin plan za sanaciju ugroženog Wall Streeta vrijedan 700 milijardi dolara, novost je uzrokovala slabljenje američkog dolara, a lančana reakcija izazvala je, naravno i pad cijena američkih dionica.

Ipak najveći pad u povijesti, od 19. listopada 1987. godine, od 777, 68 bodova, tj. 6,98 posto zabilježio je američki Dow Jones. Ne zaostaju ni burze diljem svijeta. Tako su azijske burze zabilježile pad vrijednosti i do 3 posto već po objavi zbivanja u SAD-u. I na australskim i novozelandskim burzama zabilježen je pad burzovnih indeksa pa je, primjerice, u Sydneyu S&P/ASX-200 indeks dosegao negativnu vrijednost od 3,5 posto.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio"

A hoće li i kako će se ova previranja na svjetskom tržištu dionica odraziti na Hrvatsku, zabrinula je mnoge stručnjake, ali i građane.

'Zabrinut sam. Iako poštujem odluku vlade da se ne miješa u funkcioniranje banaka, smatram da u ovom slučaju američka vlada nije ni svjesna kolikog je domet ova kriza ', rekao je Dražen Kalođera, ekonomski analitičar.

>>
Rekordni pad dionica na Wall Streetu, Dow Jones izgubio 778 bodova

>> Oštar pad dionica i rast obveznica na Wall Streetu

>> Zagrebačka burza primila lažnu dojavu o bombi, Crobex se oporavio na -2,96%

Kalođera dodaje kako se kriza već počela odražavati na svjetsku ekonomiju, ali ističe i kako posljedici nisu još uvijek tragične. Postaju tragične u trenutku kada se odraze na realnu ekonomiju, nezaposlenost, cijene i sl. Smatra da u Hrvatskoj nema velike opasnosti i da se sada treba čekati i promatrati reakcija europskih zemalja na rješavanje krize.

'Europske države njeguju tradiciju interveniranja u banke, pa ako tako bude i u ovom slučaju, kriza bi mogla biti umanjena. Realno je naravno, da se ova kriza refleksira na nastavak pad burze i rast kamata. Ipak što će biti, još se ne zna', naglašava Kalođera.

Iako su europske burze jučer završile s trgovanjem prije no što se saznalo za odluku američkog Kongresa, pesimizam koji već nekoliko dana vlada svjetskim ekonomskim krugovima, odrazio se i na njihov rad. Tako su londonska i pariška burza završile rad s padom od 5 posto, a frankfurtska burza malo bolje, sa minusom od samo 4 posto.

Današnji početak trgovanja na Zagrebačkoj burzi sve je dionice odveo u minus. Crobex je tako na samom početku trgovanja potonuo za oko šest posto. Trenutačno je situacija nešto bolja, no, još uvijek u minusu za oko tri posto. U blokadu trgovanja zbog prekomjernog pada otišle su neke od najjačih dionica poput Vira, Tehnike, Tiska, Tankerske plovidbe. Dionica HT-a spuštala se i do 240 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene