Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je prema Indeksu ekonomske slobode za 2008. godinu 113. zemlja svijeta. Državni aparat je prevelik i previše se upliće u gospodarstvo. Sudstvo je neefikasno i sklono korupciji.


Hrvatska je uglavnom ekonomski neslobodna. U odnosu na prošlu godinu čak je nazadovala. Rezultati su to istraživanja uglednog američkog gospodarskog dnevnika Vall Street Journal i fundacije Heritage.

Vezani članci Koronavirus u susjedstvu - Videozid - 9 Detaljan vodič stanja s koronavirusom u našem okruženju: Doznajte tko ima policijski sat, gdje traje lockdown, a kod koga mjere popuštaju Koronavirus, ilustracija - 2 Ide li konačno nabolje? Pogledajte koje su zemlje popustile mjere za sprečavanje širenja korone i što im je to na kraju donijelo

Njezino gospodarstvo ocijenjeno je kao uglavnom neslobodno i u Europi je pri samom dnu. 

Prema indeksu ekomskih sloboda Hrvatska je tek 37. od 41 europske zemlje. Iza nje na popisu su samo Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Rusija i Bjelorusija, a ispred čak Albanija i Moldavija. 

Indeks se temelji na ocjenama u 10 područja. Najgore moguće ocjene dobili su državna uprava, borba protiv korupcije te zaštita vlasničkih prava. Tek nešto bolje ocijenjene su sloboda ulaganja i sloboda rada.