Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok Vlada porezima pokušava spašavati proračun - guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić smatra kako je u izlasku iz krize ključna uloga države. Zaključio je kako i ove godine neće biti rasta zbog slabog rasta investicija. On, ali i njegovi kolege te stručnjaci upozoravaju - rast više ne smije biti na građevinskom bumu.


Guverner se početkom godine nadao svjetlu. No proljeće je donijelo druge prognoze. Oporavak jedino mogu donijeti investicije. Država više ne smije trošiti, a građani se su oporavili. 'Optimizam potrošača je na vrlo niskim razinama i nešto ga mora pokrenuti, jedino što ga može pokrenuti je otvaranje novih radnih mjesta, a otvaranje novih radnih mjesta može doći samo od investicija', kaže guverner Boris Vujčić.

Vezani članci Slika nije dostupna "Danas pričati da se nije znalo što se događa oko koncerna Agrokor... Tko u to vjeruje?" Slika nije dostupna NIJE DOBRO Na ljestvici kompetetivnosti od nas je u Europi lošija samo Grčka

Vlada se pak može pohvaliti mršavim rezultatima oko privlačenja investicija. Niti zakon o strateškim investicijama čini se ne pomaže. 'Mislim da će se sad u punom sastavu nakon 1. svibnja naći po treći puta i na listu projekata uvrstiti još par projekata', kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Potpredsjednik poziva privatnike - javite se. Guverneri upozoravaju - investicije da, ali ne kao prije krize. Izvoz i industriju bankari nisu previše financirali. 'Niti jedan bankar ne želi financirati greenfield investiciju jer vi ne mozete procijeniti koliko je mozak kolateral', kaže slovenski guverner Jazbec.

Guverner Boris Vujčić izašao je nedavno u susret svom BiH kolegi i na dva mjeseca 'sakrio' dragocjen teret.

Gradilišta, stanovi, kuće, ceste. Bila je to Hrvatska prije krize. I onda se dogodio krah. Građevinarstvo je danas u Hrvatskoj dužno 87 milijardi kuna. Bankama. To nije nešto što centralna banka može riješiti, rekao je guverner.

U krizi su svi nešto naučili - ili možda nisu. 'U prošlosti javnost ništa nije znala ništa o tome što centralni bankari rade. Sad znaju malo više i jako su nepopularni', rekao je Vujčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook