Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid isporuke plina

Gazprom: Pregovori s Ukrajinom nisu uspjeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz ruskog naftnog giganta i najvećeg izvoznika plina, Gazproma izvijestili su kako pregovori s Ukrajinom oko duga i cijena nafte za 2009. nisu uspjeli, zbog čega će u predstojećih 12 sati biti neizbježan prekid isporuke plina Ukrajini.

Izvršni dirketor Gazproma Aleksej Miller na konferenciji za novinare je kazao kako će Gazprom privremeno prekinuti isporuku plina Ukrajini, počevši u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu, no dodao je kako će se pobrinuti da opskrba Europe plinom preko ukrajinskog teritorija bude zajamčena te da se nesmetano odvija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza s plinom Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače Slika nije dostupna U očekivanju rješavanja spora Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor oko plina

Analitičari vjeruju kako će privremeni prekid opskrbe Ukrajine plinom imati manje posljedice od onih iz 2006., jer sada Ukrajinci imaju dovoljno rezervi da prevladaju problem i omoguće isporuku ruskog plina Europi. 

>> Rusija tvrdi da Ukrajina ucjenjuje Europu plinom

Ukrajinci tvrde da su isplatili cjelokupan dug za opskrbu plinom. Ukrajinska tvrtka Naftogaz izvijestila ja kako je putem posrednika - tvrtke RosUkrEnergo isplatila dug u iznosu od 1,52 milijarde američkih dolara. Iz Gazproma tvrde da je dug iznosio više od dvije milijarde. Potvrđeno je da je na račun RosUkrEnerga dospio iznos od 1,52 milijarde dolara, no navodno Gazprom još nije primio spomenutu svotu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene