Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Financijski savjetnik: Uzmite kredite u francima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon dobra vijest za korisnike kredita vezanih za švicarske franke: vodeće banke u Hrvatskoj snižavaju kamatne stope.

Korisnica stambenog kredita u švicarskim francima za Dnevnik.hr je ispričala kako joj je u tri i pol godine rata kredita narasla za čak 1320 kuna. 'Rata stambenog kredita od 63 tisuće eura prije tri i pol do četiri godine iznosila je 2400 kuna. Zadnja rata koju sam dobila bila je 3720 kuna. Sada kredit otplaćujem po kamatnoj stopi od 5.95 posto, a početna stopa bila je 4.20 posto', rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve na jednom mjestu Pogledajte kako najviše zaraditi na štednji: Objavljena lista, razlika u kamatnim stopama ogromna Slika nije dostupna PBZ: Od 1. veljače nove kamatne stope na kredite

Financijski savjetnik Petar Brkić kaže kako je švicarski franak trenutno najjači u posljednjih šest godina. 'Kamate na kredite određuju se na temelju valute centralne banke države plus rizik države plus profit banke. Švicarci su prije pet godina bili najjeftini, a Hrvati uopće nisu razmišljali o mogućnosti rasta valute. Logično da je porasla rata za kredit, kada je valuta porasla za 30 posto', objašnjava Brkić.

'Sada uzimajte kredite u francima'

Na upit koju bi valutu sada preporučio građanima koji dižu kratkoročne ili dugoročne kredite, Brkić je odmah spomenuo švicarske franke. 'Iako sada još neko vrijeme očekujemo njegov blagi rast, dugoročno se predviđa stabilizacija i vraćanje u normalu. Tako da ako danas uzmete kredit u francima u tečaju od 5.6 kuna za jedan franak i tečaj padne na 4.5 ili 5, uštedjeli ste 10 posto', objašnjava.

>> Raste broj kredita koje banke ne mogu naplatiti!

>> 'Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

Iz Erste banke kažu kako su svjesni da je klijenitima sve teže otplaćivati kredite u švicarskim francima zbog sve većih mjesečnih rata. 'Radimo na modelu rješavanja ovog problema koji ćemo ponuditi početkom jeseni, a između više opcija, svakako razmatramo i mogućnost smanjivanja kamatnih stopa', poručuju iz Erste banke. Ističu kako su sredinom srpnja smanjili kamatne stope za 1,1 posto na većinu modela gotovinskih kredita.

0d 16. kolovoza Erste banka snizila je kamate na stambene kredite, pa se one sada kreću od 6,35 posto do 6,90 posto, ovisno o odabranom modelu, dok su ranije bile od 6,60 posto do 7,20 posto. Dobru vijest Erste banka ima i za umirovljenike koji od 16. kolovoza imaju niže kamatne stope na gotovinske kredite. Kamata je prije bila od 9,50 do 10,00 posto, a sada je 9,35 posto.

Niže kamate u Zagrebačkoj banci

Zagrebačka banka od 1. studenog sniziti će kamatnu stopu na stambene kredite u švicarskim francima za klijente koji imaju redovito primanje na tekući račun u njihovoj banci. Kamatna stopa bit će niža 0.55 posto pa će po novom za standardne stambene kredite iznositi 6.0 posto, dok će kamatna stopa za mlade biti 5.5 posto. Tako će od 1. studenog krediti ZABE vezane za franke biti niži za oko 160 kuna, što na godinu znači uštedu od 2000 kuna uštede.

Iz Zagrebačke banke poručuju da su donijeli ovu odluku kako bi olakšali otplatu kredita vezanih za franke, čija je mjesečna kamata zbog rasta tečaja franaka u zadnje vrijeme značajno porasla. 'U ovom trenutku kamatne stope na postojeće stambene kredite u eurima ostaju nepromijenjene', kažu iz Zagrebačke banke i podsjećaju da su ove godine već jednom snizili kamatne stope na postojeće stambene kredite u eurima.

Od 1. kolovoza niže kamate u RBA

Banke smanjuju kamatne stope jer su došle u situaciju da od velikog broja korisnika uopće ne mogu naplatiti ratu krdita, objašnjava Brkić I RBA odlučio je smanjiti muke korisnicima kredita. '0d 1. kolovoza 2010. godine naša banka snizila je kamatnu stopu na postojeće stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima. Nova kamatna stopa iznosi 5.0 posto. Prva mjesečna rata po sniženoj kamatnoj stopi korisnicima je stigla na naplatu 31. kolovoza', stoji u priopćenju iz Raiffeisen banke.

Na upit namjeravaju li sniziti kamatne stope vezane za eure, iz Raiffeisen banke nismo uspjeli dobiti odgovor. 'Raiffeisenbank Austria d.d. ne uobičava unaprijed iznositi informacije o eventualnim promjenama kamatnih stopa, ni aktivnih niti pasivnih', izvijestili su.

Iz PBZ-a poručuju kako su svojim klijentima pripremili posebne pakete mjera za lakšu otplatu kredita u švicarskim francima. Oni se odnose na prijevremenu otplatu kredita, njegovu obradu bez naknade, refinanciranje u eure, programa počeka, smanjenja mjesečnog opterećenja produženjem roka otplate ili prilagodbom otplatnog plana. Trenutno u PBZ-u ne namjeravaju sniziti kamatne stope kredita vezanih za švicarske franke, ali poručuju kako pozorno prate razvoj situacije na tržištu i kretanje tečaja franka pa će razmotriti i druge mogućnosti.

Biste li podigli kredit u švicarskim francima?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene