Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko su dužni državi?

Financijska policija utvrđuje stvarni dug INE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ina je pod opsadom. Financijska policija i carinici cijeli dan prevrću fakturu po fakturu u Ininom računovodstvu i zbrajaju neplaćene račune prema državi. Ministar Šuker je potvrdio akciju. Poreznici će pokušati utvrditi koliko je točno visina duga.

'Znam za dug od dvije milijarde, ja sam tražila da se on riješi do proračuna iduće godine, svatko svoj dug mora državi platiti', izjavila je premijerka Jadranka Kosor. Stručnjaci upozoravaju da je pitanje visine duga trebalo riješiti puno prije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

>> INA ostvaruje dobit, ali dug državi ne vraća

'Pa dolazak bilo kojeg inspekcijskog organa carine ili policije znači da stvari, ili ne funkcioniraju, ili da je to revizija za stvaranje bilo kojeg poslovnog ciklusa, ili se utvrđuje stvarni dug Ine prema državi, što se moralo raditi na normalan način svakodnevno', rekao je Davor Štern, stručnjak za trgovinu naftom i plinom. Kako je država od Ine kupila skladište plina Okoli no ne i sav plin koji je u njemu, INA bi joj dio duga mogla prebiti upravo plinom iz skladišta Okoli.

'Prema tome, vrijednost tog plina, ako je skladište puno, je oko milijardu kuna', objasnio je Igor Dekanić, s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta. Ipak još je otvoreno pitanje hoće li se dug uopće prebijati plinom jer se čelnici navodno Ine zalažu da se potraživanja podmire svježim novcem. čak i ako se ovaj dug Ine prema MOL-u bude prebijao sa plinom iz skladišta opet ostaje cijele nepodmirena milijarda, analitičari procjenjuju kako bi ostatak novca Ini mogao dati MOL kroz neku vrstu interkorporacijskog kredita. A Uprava Ine koja je glavni generator neplaćanju u državi i ovaj put je odlučila da je najbolje o svemu šutjeti.

 

.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene