Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ina je pod opsadom. Financijska policija i carinici cijeli dan prevrću fakturu po fakturu u Ininom računovodstvu i zbrajaju neplaćene račune prema državi. Ministar Šuker je potvrdio akciju. Poreznici će pokušati utvrditi koliko je točno visina duga.


'Znam za dug od dvije milijarde, ja sam tražila da se on riješi do proračuna iduće godine, svatko svoj dug mora državi platiti', izjavila je premijerka Jadranka Kosor. Stručnjaci upozoravaju da je pitanje visine duga trebalo riješiti puno prije.

Vezani članci Dvoje ljudi poginulo u eksploziji plina u Rusiji - 2 VIDEO Eksplozija u Rusiji: Dvoje poginulih, nekoliko osoba još uvijek pod ruševinama Granični prijelaz, ilustracija Poslušajte snimku! Hrvatske carinice na granici od putnika tražile mito: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj"

>> INA ostvaruje dobit, ali dug državi ne vraća

'Pa dolazak bilo kojeg inspekcijskog organa carine ili policije znači da stvari, ili ne funkcioniraju, ili da je to revizija za stvaranje bilo kojeg poslovnog ciklusa, ili se utvrđuje stvarni dug Ine prema državi, što se moralo raditi na normalan način svakodnevno', rekao je Davor Štern, stručnjak za trgovinu naftom i plinom. Kako je država od Ine kupila skladište plina Okoli no ne i sav plin koji je u njemu, INA bi joj dio duga mogla prebiti upravo plinom iz skladišta Okoli.

'Prema tome, vrijednost tog plina, ako je skladište puno, je oko milijardu kuna', objasnio je Igor Dekanić, s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta. Ipak još je otvoreno pitanje hoće li se dug uopće prebijati plinom jer se čelnici navodno Ine zalažu da se potraživanja podmire svježim novcem. čak i ako se ovaj dug Ine prema MOL-u bude prebijao sa plinom iz skladišta opet ostaje cijele nepodmirena milijarda, analitičari procjenjuju kako bi ostatak novca Ini mogao dati MOL kroz neku vrstu interkorporacijskog kredita. A Uprava Ine koja je glavni generator neplaćanju u državi i ovaj put je odlučila da je najbolje o svemu šutjeti.

 

.