Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krši li RH pravila?

Europska komisija priprema izvješće o hrvatskom deficitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bruxellesu su najavili da će uskoro pripremiti izvješće u kojem će ocijeniti krši li Hrvatska europska fiskalna pravila.

Europska će komisija uskoro, pošto su Eurostat i Državni zavod za statistiku objavili podatke o hrvatskom deficitu i javnom dugu, pripremiti izvješće u kojem će ocijeniti krši li Hrvatska fiskalna pravila i o tome izvijestiti Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), izjavio je u ponedjeljak Simon O'Connor, glasnogovornik povjerenika za ekonomske i moneterne poslove Ollija Rehna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njima se ne slažem, ali... Premijer Milanović: Ne smije se opstruirati 750.000 potpisa Slika nije dostupna Ništa ne ide preko noći Evo kada će zapravo Europa preuzeti nadzor nad hrvatskim financijama

>> Blokada pristupa europskih fondovima?

>> Hrvatska je sve zaduženija, no smanjujemo proračunski deficit

'Komisija će analizirati podatke Eurostata i druge faktore kako bi se ustanovilo krši li Hrvatska pravila i o tome će izvijestiti Vijeće', rekao je O'Connor odgovarajući na pitanje kada će Hrvatska službeno ući u Postupak pretjeranog deficita (EDP), korektivni mehanizam za vraćanje proračunskog manjka država članica u dopuštene okvire - deficit ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a.

Prema podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, deficit konsolidirane opće države krajem prošle godine iznosio je 5 posto bruto domaćeg proizvoda, više od dopuštenih 3,0 posto. Prema tim podacima, u Hrvatskoj je manjak konsolidirane opće države u 2012. godini iznosio 16,35 milijardi kuna ili 5 posto BDP-a, dok je konsolidirani dug opće države iznosio 183,27 milijardi kuna ili 55,5 posto BDP-a.

Izvješće Komisije može se očekivati istodobno s objavljivanjem jesenskih gospodarskih prognoza ili ubrzo nakon toga. Jesenske gospodarske prognoze u kojima će Komisija iznijeti makroekonomske projekcije za 2013., 2014. i 2015. godinu bit će objavljene 5. studenoga.

Na temelju tih projekcija i podataka Eurostata, Komisija će podnijeti izvješće ECOFIN-u, koji bi, prema neslužbenim procjenama, mogao na sastanku u prosincu potvrditi ulazak Hrvatske u EDP.

Zemlje koje uđu u EDP imaju šest mjeseci, odnosno tri mjeseca u slučajevima posebno snažnog probijanja referentnih vrijednosti za postupanje po konkretnim mjerama koje su predložene za smanjenje deficita i/ili duga.

Nakon što zadano vrijeme istekne, Europska komisija provjerava učinkovitost zemlje kako bi utvrdila može li se EDP zaustaviti ili mjere treba pojačati.

U slučajevima u kojima je zemlja već bila 'kažnjena' ili kad su odstupanja od referentnih vrijednosti posebno velika, moguće je i uvođenje sankcija - za članice eurozone uplata depozita koji ne nosi kamatu u vrijednosti 0,2 posto BDP-a, a za ostale članice može se uvesti uskrata sredstava iz kohezijske politike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene