Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog javnog duga i deficita

Blokada pristupa europskih fondovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se očekuje redoviti izvještaj Eurostata o deficitu i javnom dugu članica Europske unije.

On će pokazati i crne hrvatske brojke nakon čega će biti pokrenuta Procedura prekomjernog deficita, mehanizam kojim Europska unija nastoji stati na kraj proračunskom manjku država članica.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Izvještaj Eurostata Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

Nakon što točne podatke objavi Eurostat, Državni zavod za statistiku održat će konferenciju za novinare povodom objave Izvješća o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države.

Nakon što nam je BDP u pet godina recesije pao za više od 10 posto, nema nikakvih dvojbi da će Hrvatska ući u tu proceduru. Sustav ranog upozorenja kreiran je tako da se mora reagirati čim deficit premaši 3 posto BDP-a, a javni dug 60 posto.

Prema podacima Ministarstva financija, ukupni manjak u državnom proračunu na kraju kolovoza iznosio je 3,8 posto BDP-a, a prema najavama ministra do kraja godine javni dug mogao bi doseći i 70 posto. Stoga nadzor u slučaju Hrvatske nije upitan.

>>Ukoliko budu potrebni novi rezovi, evo koga će zahvatiti...

'To je nedvosmisleno, to i je razlog što je Vlada, nakon što smo sagledali ogromne deficite po proračunima 2014. - 2016. i sama predložila niz mjera da pokuša u tri godine taj deficit dovesti u nekakvih prihvatljivih 3 posto', rekao je nedavno u ministar financija Slavko Linić.

Nakon što se utvrdi da imamo problem, ostaje li sve na Vladi ili će se Komisija umiješati u naše prihode i rashode.

'Hoće, hoće. Europska komisija će ocijeniti ove naše mjere, jesu li dovoljne. Najveći prijepor će biti oko toga što smo mi planirali ispeglati ovaj deficit u 3 godine, ostaje pitanje hoće li Europska komisija to dopustiti ili će inzistirati na dvije godine. Tada će se mjere morati pooštriti', prognozira Linić.

Ako se ispostavi da ne možemo kontrolirati svoj dug, kao što smo već imali prilike naučiti od Bruxellesa, slijede sankcije. I u ovom slučaju one se odnose na blokadu pristupa fondovima Europske unije. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene