Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu službeno obaviješteni o rezultatima

Europska komisija bez komentara o privatizaciji brodogradilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija za sada nema komentara u vezi s prvim krugom privatizacije hrvatskim brodogradilišta za koji su pristigle samo dvije valjane ponude za dva od šest brodogradilišta.

'Komisija još nije službeno od hrvatske vlade obaviještena o rezulatima privatizacijskog postupka i sada čekamo da vidimo koje sljedeće korake namjerava poduzeti', rečeno je novinarima u uredu glasnogovornika povjerenice za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju" Slika nije dostupna Sporno više odredbi U Brodosplit stigle Mrsićeve primjedbe na ugovore o radu

Na natječaje za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta u državnom vlasništvu pristigle su dvije valjane ponude i to one tvrtke More Trogir iz Splita za Brodotrogir te tvrtke Adria Mar iz Zagreba za Brodosplit - Brodogradilište Specijalnih objekata. Ponuda nije bilo za 3. maj, Brodograđevnu industriju Split, Kraljevicu i Uljanik, iako je i za ta brodogradilišta otkupljivana ponudbena dokumentacija. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako vlada dogovara model po kojem će se nastaviti privatizacija hrvatskih brodogradilišta, pri čemu se najviše računa mora voditi o radnicima, ali i državi koja teret brodogradilišta 'više ne može nositi'. Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je jučer da bi novi natječaj za privatizaciju brodogradilišta mogao biti pripremljen u sljedeća dva do tri tjedna te da bi uvjeti mogli biti liberalniji za ponuđače.

Rješavanje pitanja brodogradilišta usko je vezano za hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom u poglavlju Tržišno natjecanje. Prema pravilima EU-a, državne potpore kojima Hrvatska pomaže svoja brodogradilišta nisu dopuštene. Hrvatska vlada je s Europskom komisijom dogovorila model za privatizaciju i restrukturiranje šest hrvatskih brodogradilišta, a raspisivanjem natječaja za privatizaciju ispunjena su mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju. Očekuje se da bi pregovori mogli biti otvoreni do kraja ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene