Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekvadorska vojska u najvišoj pripravnosti na kolumbijskoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekvadorski vojnici stacionirani na kolumbijskoj granici stavljeni su u stanje "najviše pripravnosti", zbog diplomatske krize između dviju zemalja, javlja France Presse koji se poziva na vojne izvore.

"Mi smo u stanju najviše pripravnosti i patroliramo na granici s Kolumbijom", rekao je dužnosnik ministarstva obrane koji nije htio otkriti identitet.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Nijedna dodatna postrojba još nije poslana radi pojačanja vojnih snaga koje inače nadziru granično područje. "Zasad nema pojačanja snaga", dodao je isti izvor.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa najavio je u nedjelju da će pojačati vojnu nazočnost na granici, nakon upada kolumbijske vojske na ekvadorski teritorij kako bi uništila bazu gerilaca FARC-a, što je dovelo do diplomatske krize u regiji.

Ekvadorska vojska na granici s Kolumbijom, dugoj 600 km, ima oko 11.000 od ukupno 60.000 vojnika. Te snage podupiru zrakoplovi tipa A-37 i helikopteri Gazela, letjelice specijalizirane za operacije u amazonskoj prašumi.

Agencija Reuters javlja da Kolumbija neće odgovoriti istom mjerom i poslati pojačanje na granicu s Venezuelom i Ekvadorom.

Kolumbija je ranije priopćila kako su dokumenti pronađeni u logoru u Ekvadoru, gdje su kolmbijske snage ubile vođu FARC-a Raula Reyesa, pokazali veze između kolumbijskih pobunjenika i ekvadorskog predsjednika Rafaela Correae, uključujući kontakte s njegovom vladom o političkim prijedlozima.

Zapovjednik marksističkog FARC-a Raul Reyes ubijen je u Ekvadoru u operaciji kolumbijske vojske koja je potaknula napetosti između Kolumbije i njezinih susjeda Venezuele i Ekvadora, uključujući prijetnje mogućim ratom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene