Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekvadorski vojnici stacionirani na kolumbijskoj granici stavljeni su u stanje "najviše pripravnosti", zbog diplomatske krize između dviju zemalja, javlja France Presse koji se poziva na vojne izvore.


"Mi smo u stanju najviše pripravnosti i patroliramo na granici s Kolumbijom", rekao je dužnosnik ministarstva obrane koji nije htio otkriti identitet.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Migranti, ilustracija Policajci pronašli izbodene strance uz granicu, tvrde da su ih napali Pakistanci

Nijedna dodatna postrojba još nije poslana radi pojačanja vojnih snaga koje inače nadziru granično područje. "Zasad nema pojačanja snaga", dodao je isti izvor.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa najavio je u nedjelju da će pojačati vojnu nazočnost na granici, nakon upada kolumbijske vojske na ekvadorski teritorij kako bi uništila bazu gerilaca FARC-a, što je dovelo do diplomatske krize u regiji.

Ekvadorska vojska na granici s Kolumbijom, dugoj 600 km, ima oko 11.000 od ukupno 60.000 vojnika. Te snage podupiru zrakoplovi tipa A-37 i helikopteri Gazela, letjelice specijalizirane za operacije u amazonskoj prašumi.

Agencija Reuters javlja da Kolumbija neće odgovoriti istom mjerom i poslati pojačanje na granicu s Venezuelom i Ekvadorom.

Kolumbija je ranije priopćila kako su dokumenti pronađeni u logoru u Ekvadoru, gdje su kolmbijske snage ubile vođu FARC-a Raula Reyesa, pokazali veze između kolumbijskih pobunjenika i ekvadorskog predsjednika Rafaela Correae, uključujući kontakte s njegovom vladom o političkim prijedlozima.

Zapovjednik marksističkog FARC-a Raul Reyes ubijen je u Ekvadoru u operaciji kolumbijske vojske koja je potaknula napetosti između Kolumbije i njezinih susjeda Venezuele i Ekvadora, uključujući prijetnje mogućim ratom.