Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ponedjeljka nova pravila

Na autocestama i u lukama moguće skuplje gorivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV u posjedu je prijedloga Pravilnika kojim Ministarstvo gospodarstva od idućeg tjedna planira regulirati promjene u cijenama naftnih derivata.

Sezona ljetovanja se bliži. Svaki izlazak na autocestu u smjeru mora skuplje će se plaćati. Naftne kompanije koje imaju benzinske crpke na autocestama i pomorksim lukama dobivaju slobodu određivanja vlastitih cijena goriva. Osim za plavi dizel.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Građani nezadovoljni U Novu godinu sa skupljim gorivom: Dnevnik Nove TV doznaje na što posebno treba paziti Slika nije dostupna Od četvrtka novi zakon Ministarstvo gospodarstva u utorak posljednji put određuje najviše cijene naftnih derivata

Dok građani smišljaju način kojim će se jeftinije voziti, stručnjaci poručuju da je takva praksa svugdje. 'Zapravo, imate različite cijene. I u našim su susjednim zemljama cijene u velikim gradovima su nešto niže od cijena goriva na autoputevima', objašnjava Dekanić.

>> Vlada smanjila trošarine, ali gorivo ipak 'probilo' 10 kuna!

Hoće li to naftne kompanije koristiti i cijene enormno povećavati, ostaje na njima. Za gradove ostaje sadašnja praksa. Ministarstvo gospodarstva će svaka dva tjedna donositi maksimalnu moguću cijenu. No, naftne kompanije u tom vremenu moći će je po novom svakodnevno mijenjati, maksimalno za tri posto od utvrđene cijene. O tome će morati na svojim internetskim stranicama obavještavati građane.

'Neki će možda prekomjerno podići cijene pa će izgubiti kupce. Neki će ponekad zadržati cijene pa će dobiti kupce. Tu se sada na neki način loptica odgovornosti prebacuje na teret naftnih kompanija što je u tržišnoj privredi normalno', dodaje Dekanić.

Prvi obračun po novom Pravilniku kreće već od ponedjeljka. A s obzirom na cijenu nafte koja zbog situacije u svijetu na svjetskim burzama raste građani mogu očekivati skuplju vožnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene