Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurosuper ipak iznad 10 kn

Vlada smanjila trošarine, ali gorivo ipak 'probilo' 10 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na izvanrednoj sjednici smanjila trošarine na pogonska goriva kako bi spriječila divljanje cijena nafte i probijanje psihološke granice od 10 kuna. Ipak, dvije vrste benzina prešle su tu granicu unatoč smanjenju trošarina.

Smanjenje trošarina od 15 lipa po litri primjenjuje se od ponoći na sva pogonska goriva. Kako plavi dizel nema trošarinu, za 15 lipa smanjuje se naknada za Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA). Mjera vrijedi do kraja godine, a na snagu je stupila od ponoći.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Građani nezadovoljni U Novu godinu sa skupljim gorivom: Dnevnik Nove TV doznaje na što posebno treba paziti Gorivo - 1 odluka Vlade Objavljene nove cijene goriva

Eurosuper 98 i 100 iznad 10 kuna

Od ponoći, s novim cijenama goriva, Eurosuper 98 je prešao tzv. psihološku granicu od 10 kuna, a njegova cijena iznosi 10,03 kuna (27 lipa skuplje). Eurosuper 95, umjesto dosadašnjih 9,45 kuna, košta 9,64 kuna, dok je cijena Eurosupera 100 po novome također iznad 10 kuna, točnije 10,13.

Cijena Eurodizela skuplja je za 18 lipa i iznosi 9,20 kuna. Cijena plavog dizela se ne mijenja.

Zbog smanjenja trošarina, svakog mjeseca u državnom će proračunu biti 25 milijuna kuna manje, a zbog mjera uvedenih za plavi dizel ukupno 37 milijuna kuna do kraja godine.

Dalić: Proračun to može podnijeti

U ovom trenutku, s obzirom na nestabilnost na ukupnom tržištu nafte i s obzirom na pritiske koji se javljaju, procijenili smo da to proračun može podnijeti s obzirom da se nalazimo na početku godine, kazala je jučer ministrica financija Martina Dalić novinarima nakon zatvorene sjednice Vlade.  'Isto tako želim istaknuti da ćemo, ukoliko se i kada se cijene nafte stabiliziraju, kada počnu ponovno padati, razmotriti mogućnost vraćanja trošarina na iznos na kojem su bile prije ovoga sniženja', rekla je ministrica financija.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nove cijene je danas na svojim stranicama prvo objavilo, pa onda ekspresno povuklo. Po tim bi cijenama bila probijena tzv. psihološka granica od 10 kuna za više vrsta goriva.

Odmah nakon povlačenja novih cijena krenula su nagađanja da će Vlada smanjenjem trošarina pokušati utjecati na cijene goriva, dijelom zbog situacije u Libiji. 'Cijene su porasle na mediteranskom tržištu i stvoreni su uvijeti za porast cijena naftnih derivata prema postojećoj formuli', rekao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik Uprave Ine Davor Štern. Dodao je kako objava informacija o poskupljenju goriva više nije na Ini, već na Ministarstvu. 'Zašto je Ministarstvo objavilo i povuklo cijene, ne znam', zaključio je.

'Povećanje goriva producira niz negativnih efekata, ali dva su najvažnija. Prvi je taj da se povećanjem cijena goriva smanjuje i upotreba osobnih automobila, ali se i cijena transporta roba i putnika znatno povećava. Ono što je kontradiktorno u cijeloj toj situaciji, jest to da državna politika propagira potrošnju kao osnovni oblik povećanja proračunskih sredstava, odnosno pokretanja investicijskih ciklusa. Znači u tom dijelu gorivo će zacijelo imati veliki negativni efekt', upozorio je Rajko Horvat, docent na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

'Zbog nestabilnosti u Libiji i bojazni da će se preliti na cijeli Srednji istok, cijene nafte rastu već dva tjedna zaredom. Cijene nafte na svjetskim burzama u Londonu su petnaestak, u New Yorku dvadesetak posto više nego što su bile prije mjesec dana, a europske cijene nafte su četrdesetak posto više nego prije godinu dana, a američke oko trideset posto više nego prije godinu dana', pojasnio nam je Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu u Zagrebu.

'Hrvatska četiri petine svoje nafte uvozi, a i da ne uvozi, ne možete ostati otok. Hrvatska je premalo tržište da bi mogla ostati otok u tom poskupljenju', zaključio je Dekanić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene