Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američka Vlada novčano podupire hrvatske pčelare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vlada već nekoliko godina novčano podupire školovanje hrvatskih pčelara, a najnovija darovnica od 6000 dolara uručena je jučer Hrvatskom pčelarskom savezu (HPS) za školovanje pčelara u Osječko-baranjskoj županiji, izvijestili su danas iz HPS-a.

Pročitajte i ovo Rekordan uvoz meda u RH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 I za to imaju rješenje Domaći pčelari vode bitku s uvozom meda: ''Trebamo prestati kukati i pokrenuti se da pokažemo kvalitetu'' Zima na početku proljeća donijela štete (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plastenici okovani snijegom Zbrajaju se štete: "Zima je došla u pogrešno vrijeme"

Pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj djeluje tvrtka DAI/USAID, a jedna od zadaća joj je sufinanciranje izobrazbe pčelara kako bi stekli diplome profesionalnih pčelara, kaže Vedran Lesjak iz HPS-a.

Preko te tvrtke i do sada je sufinancirana izobrazba pčelara, nabava lijekova protiv varoe (nametnika na pčeli), te odlasci pčelara na razne pčelarske skupove u zemlji i inozemstvu.

"Pčelarima je svakako potrebna pomoć jer je pčelarstvo u nas na vrlo niskoj razini. Prosječna dob pčelara prelazi 60 godina i slabo su obrazovani, tako da i oni stariji, a pogotovo mlađi koji se počinju time baviti, žele steći stručno znanje", napominje Lesjak.

U Savezu je registrirano oko četiri tisuće pčelara, ali se ocjenjuje da ih ima barem još dvaput toliko.

Prije Osječko-baranjske županije američka je Vlada više od 22.000 dolara darovala za školovanje pčelara Šibensko-kninske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene