Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vlada već nekoliko godina novčano podupire školovanje hrvatskih pčelara, a najnovija darovnica od 6000 dolara uručena je jučer Hrvatskom pčelarskom savezu (HPS) za školovanje pčelara u Osječko-baranjskoj županiji, izvijestili su danas iz HPS-a.


Pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj djeluje tvrtka DAI/USAID, a jedna od zadaća joj je sufinanciranje izobrazbe pčelara kako bi stekli diplome profesionalnih pčelara, kaže Vedran Lesjak iz HPS-a.

Vezani članci Zima na početku proljeća donijela štete (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zbrajaju se štete: "Zima je došla u pogrešno vrijeme" Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Domaći med sve teže konkurira uvoznom: Teglica kineskog 30, a hrvatskog 60 kuna

Preko te tvrtke i do sada je sufinancirana izobrazba pčelara, nabava lijekova protiv varoe (nametnika na pčeli), te odlasci pčelara na razne pčelarske skupove u zemlji i inozemstvu.

"Pčelarima je svakako potrebna pomoć jer je pčelarstvo u nas na vrlo niskoj razini. Prosječna dob pčelara prelazi 60 godina i slabo su obrazovani, tako da i oni stariji, a pogotovo mlađi koji se počinju time baviti, žele steći stručno znanje", napominje Lesjak.

U Savezu je registrirano oko četiri tisuće pčelara, ali se ocjenjuje da ih ima barem još dvaput toliko.

Prije Osječko-baranjske županije američka je Vlada više od 22.000 dolara darovala za školovanje pčelara Šibensko-kninske i Bjelovarsko-bilogorske županije.