Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako niste nikada spremali lazanje možda mislite kako se radi o kompliciranom poslu. No to zaista nije tako, a pokušaj vas najbolje može razuvjeriti.


Tijesto:
250 g kuhanih lazanja

Vezani članci Slika nije dostupna Zelena tjestenina s puretinom, graškom i šampinjonima Slika nije dostupna Biftek u lisnatom tijestu

Nadjev:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i papar
- nasjeckani peršun
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 rajčice srednje veličine
- 400 g šampinjona
- 1 žlica pirea od rajčice
- 1 žlica origana

Bešamel umak:
- 60 g glatkog brašna
- 60 g maslaca
- 1 l mlijeka
- 100 g ribanog parmezana


Priprema:

Šampinjone narežite na listiće. Sitno nasjeckajte luk i peršin. Rajčice pofurite vrućom vodom, ogulite i narežite na kockice. Mljeveno meso začinite solju, paprom i origanom.

U tavi na ulju najprije popržite luk, dodajte meso i kratko pirjajte. Kasnije pridodajte češnjak, rajčicu, pire od rajčice, peršin i šampinjone. Nadjev pirjajte dok se višak tekućine ne ukuha.

Za bešamel umak na maslacu lagano popržite brašno, pazeći da ne potamni. Zalijte ga mlijekom neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Umak začinite solju i paprom te lagano kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri.

Dno vatrostalne zdjele ili pleha premažite masnoćom i tankim slojem bešamel umaka. Na njega stavite red lazanja pa zatim naizmjence nanesite bešamel umak, nadjev i parmezan. Ovaj postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, a završite slojem nadjeva prelivenog bešamelom. Površinu obilno pospite parmezanom i nakapajte rastopljenim maslacem.

Lazanje pecite 40 minuta na 200 stupnjeva, zatim ih još tople narežite na kocke u posudi u kojoj su se pekle i ostavite da malo odstoje.