Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada se sjetimo ljetnih specijaliteta, rijetko kome na pamet neće pasti pečene ili pak punjene paprike.


Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u svim blagodatima paprike. Ne samo u raskoši njezina okusa, mirisa i teksture, već i u ljekovitim svojstvima. Jer, svježa paprika je prvorazredno ljekovito povrće. Smatra se da plod paprike, zbog svojih antioksidanata i djelotvornih tvari, produžuje život.

Vezani članci Tablete / Ilustracija Novi problemi za potrošače: Ministarstvo s polica povlači vitamine, minerale... Ajvar, ilustracija Zimnica je pitanje tradicije, no ove godine za nju treba posegnuti dublje u džep. Izračunali smo koliko će stajati teglica domaćeg ajvara

Kada ju je prije 500-tinjak godine Kolumbo donio iz Amerike nije ni slutio da će postati ne samo jestiva, već i jedna od najpopularnijih vrsta povrća. Naime, trebalo je proći čitavo jedno stoljeće da paprika od ukrasne biljke postane jestiva namirnica i prvoklasni specijalitet na tanjurima Europljana.

Danas poznajemo 200 vrsta paprike koje razlikujemo po obliku i boji. U našim krajevima paprika daje plodove jedanput godišnje, a u tropskim krajevima više puta tijekom godine, budući da su tamo pogodniji klimatski uvjeti.

Jedna od najvećih zabluda vezanih za vitamin C jest da njega najviše ima u limunu i naranči. Prava istina je da se u paprici nalazi skoro duplo više vitamina C nego u agrumima. Količina vitamina C u paprici ovisi o sorti te podneblju u kojem se uzgaja. Primjerice, kod nas količina vitamina C u jednoj paprici iznosi oko 110 mg. Našim je stanicma vitamin C potreban cijeli dan za brojne kemijske metaboličke procese. Vitamin C je tvar koja snaži imunitet. Paprikom akumuliramo dostatnu količinu vitamina C koju bi inače uzeli s više namirnica odjednom.

Treba imati na umu da kiseljenjem ili pak zamrzavanjem u hladanjaku paprika ne gubi svoju hranjivu vrijednost , a količina vitamina C u takvim paprikama gotovo je ista kao i u svježima. Ono što je također vrijedno kod paprike jest njezina niska kalorična vrijednost. Naime, 100 g paprike sadrži oko 40 kcal, što također ovisi o sortama. Osim sa C, paprika je bogata i vitamnima C, B, E i A te mineralima kao što su fosfor, željezo i cink.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju