Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možda vam morski plodovi zvuče nespojivi s načinom spremanja lazanja. Evo vam prilike da se razuvjerite.


Tijesto:

- 200-250 g lazanja

Nadjev:

Vezani članci Slika nije dostupna Kako pripremiti paellu Slika nije dostupna Lazanje s tartufima

- 200 g kuhanih repova škampi ili kozica
- 200 g mesa školjaka
- 400 g fileta čvste bijele ribe poput bakalara ili oslića
- 1 velika glavica luka
- 2 žlice maslaca
- 150 ml bijeloga vina
- 2 žlice maslinova ulja
- 80 g ribanog parmezana
- sol i papar

Umak:

- 450 ml mlijeka
- 1 list lovora
- 4 rajčice
- 1 žlica maslaca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 40 g brašna
- 1 žlica mljevene chilli paprike
- svježi peršin
- sol

Priprema:

Školjke i škampe očistite te prokuhajte. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Očistite luk za umak te ga stavite u posudu zajedno s mlijekom i lovorom te zakuhajte, a onda maknite s vatre. Neka se namače 10 min.

Narežite ribu na komadiće. Kratko popržite luk na maslacu, dodajte škampe i školjke. Začinite prema ukusu. Pirjajte par minuta te dodajte vino i zakuhajte. Izvadite morske plodove, no zadržite tekućinu.

Zagrijte maslac za umak pa umiješajte brašno, a zatim postupno ulijevajte toplo mlijeko (u kojem se namakao luk i lovor), stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kuhajte par minuta pa ulijte vrhnje i dobro promiješajte. Na kraju umiješajte tekućinu od morskih plodova i sjeckane rajčice. Kuhajte na laganoj vatri 2 min. Na kraju dodajte chilli i peršin. I umak i nadjev su sada gotovi.

Namastite posudu za lazanje te ju premažite tankim slojem umaka. Na njega stavite red lazanja, morske plodove, a zatim umak. Ponavljajte postupak dok imate namirnica. Na kraju završite s lazanjama premazanim umakom. Pospite naribanim sirom i pecite otprilike 40 min.