Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvitan nije osporio zahtjev

Vrhovni sud će do kraja tjedna odlučiti o Glavaševu istražnom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije osporio zahtjev svojih kolega iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da se Branimiru Glavašu ponovno odredi istražni zatvor pa će Vrhovni sud o tome odučiti do kraja tjedna.

"Glavni državni odvjetnik razgledao je žalbu Županijskog državnog odvjetništva pa će vijeće Vrhovnog suda o njoj odlučiti najvjerojatnije u petak", kazala u srijedu glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari"

Vrhovni je sud, nakon Glavaševa izlaska iz mostarskog zatvora, već dvaput odlučivao o njegovu slučaju. Prvi put početkom ožujka, kada mu je odredio istražni zatvor zaključivši da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

U međuvremenu tu je odluku djelomično ukinuo Ustavni sud, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Žalba na Glavaševo puštanje iz zatvora na 'razgledavanju' kod Cvitana

Vrhovni je sud potom odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je smješten zbog štrajka glađu, na slobodu ga je pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Na tu se odluku, od 31. ožujka, Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se ukine odluka izvanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor.

Vrhovni sud žalbu je zaprimio u utorak, ali o njoj nije odlučivao prije očitovanja glavnog državnog odvjetnika.

Slanje žalbi na tzv. razgledavanje glavnom državnom odvjetništvu uobičajena je procedura predviđena zakonom i Vrhovni sud za njom poseže u 'kompliciranijim slučajevima'. Državni odvjetnik po tom zahtjevu ne izražava svoje mišljenje, već nakon razmatranja predmeta može eventualno odustati od podnesene žalbe, no to je, kako se doznaje na Vrhovnom sudu, "raritetni slučaj".

Državno odvjetništvo je u ovom slučaju samo utvrdilo da je izvršilo uvid u spis, bez iznošenja ikakvog vrijednosnog suda. No, činjenica je da od zahtjeva za određivanjem istražnog zatvora nisu odustali, što su po zakonu imali pravo.

Vrhovni sud u konačnici mora donijeti i pravomoćnu odluku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' čiju je pravomoćnu presudu, temeljem koje je Glavaš služio kaznu u Mostaru, ukinuo Ustavni sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene