Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optužnica je podignuta zbog sumnjivih poslova Hrvatske lutrije s marketinškom tvrtkom Fimi media, poznatom iz korupcijske afere izvlačenja novca iz javnih poduzeća putem lažnih ili preplaćenih marketinških usluga.


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Neslužbeno se saznaje da je riječ o Vesni Bakran, bivšoj direktorici i predsjednici Uprave Hrvatske lutrije.

Vezani članci Ilustracija Kakav uvod u vikend! Netko u Hrvatskoj na lotu je osvojio više od 800 tisuća eura Hrvatska Lutrija, ilustracija Provjerite listiće: Sretnik na lutriji osvojio 50.000 eura, poznato i iz kojeg je hrvatskog grada

Optužnica je podignuta zbog sumnjivih poslova Hrvatske lutrije s marketinškom tvrtkom Fimi media, poznatom iz korupcijske afere izvlačenja novca iz javnih poduzeća putem lažnih ili preplaćenih marketinških usluga. Taj je novac navodno završio u crnim fondovima HDZ-a.

Po optužnici, Bakran (DORH je objavio samo godinu rođenja) se tereti da je "od ožujka 2006. do 5. rujna 2008. kao direktorica, a od 5. rujna 2008. do siječnja 2010. kao predsjednica uprave jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu (osnivač mu je Republika Hrvatska) te u nakani da drugom trgovačkom društvu omogući dobivanje poslova i ostvarenje znatne nepripadne materijalne koristi, za poslove produkcije televizijskih i radijskih reklama i emisija za pojedine proizvode prvog trgovačkog društva, bez poslovnog opravdanja angažirala drugo trgovačko društvo na način da su se ponude pribavljale samo od tog društva. Okrivljenica je po zaprimanju ponuda potpisivala narudžbe prema tom društvu".

Tereti je se i da je sudjelovala u namještanju uvjeta natječaja tako da na njima može biti prihvaćena samo ponuda Fimi medije, jer bi jedina ispunjavala uvjete i odgovarala cijenom. Na taj je način "sklopila 57 poslovnih odnosa te je prvo društvo za robu i usluge nabavljene temeljem tih poslovnih odnosa dobavljaču odnosno drugom društvu, isplatilo ukupno 10.571.112,08 kuna, iako je stvarni trošak tog drugog društva za navedene robe i usluge iznosio 6.864.311,83 kune.

Drugo trgovačko društvo je na opisane načine steklo nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 3.706.800,25 kuna, a za navedeni iznos je istovremeno oštećeno prvo trgovačko društvo". S obzirom da je Hrvatska lutrija u međuvremenu ispostavila imovinskopravni zahtjev, odnosno zatražila povrat tih sredstava, sud je blokirao imovinu Vesne Bakran do tog iznosa.

Nedavno je zbog izvlačenja novca preko Fimi medije optužen i Božidar Kalmeta, koji je tada bio na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Zbog izvlačenja preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki na optuženičkoj su klupi i bivši premijer Ivo Sanader i HDZ te bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Suđenje je u lipnju krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju