Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv Jakše Cvitanovića Cvika (32) i još 16 osoba USKOK je danas podigao optužnicu kojom ih tereti da su preprodavali heroin na otoku Korčuli i na tome "zaradili" najmanje sedam milijuna kuna.


Osim za zlouporabu opojnih droga dio skupine je optužen i za "pranje novca", a Cvitanović i za sprječavanje dokazivanja.

Vezani članci Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Tisuću eura po čovjeku: Afganistanac i Pakistanac ilegalno iz BiH u Sloveniju prebacili 51 osobu Dragan Kovačević USKOK objavio: Dragan Kovačević ostaje u istražnom zatvoru. Iznio je dopunu obrane, ali nije priznao sve što mu se stavlja na teret

USKOK ga tereti da je na području Dubrovnika i Korčule početkom 2003. ustrojio zločinačku organizaciju za preprodaju heroina, čiji su članovi i konzumirali drogu.

Heroin je nabavljao iz Srbije, BiH i Crne Gore, a potom ga je,
zajedno s bratom, miješao s dodacima i pakirao u paketiće od 20 do 100 grama. Gram heroina Cvitanović je cijenio od 180 do 200 kuna.

Drogu su "na ulici" prodavali ostali optuženici koji bi gram heroina, pomiješan s dodacima, podijelili u osam paketića. Paketić su ovisnicima prodavali po 100 kuna, a u USKOK-u kažu da ih je Cvitanović na to natjerao silom i prijetnjama.

Dnevno su prodavali najmanje 32 grama heroina, a dio heroina su i sami "trošili".

Dio su novca zadržavali, a ostatak davali svom narkobosu za kojega se vjeruje da je tako stekao sedam milijuna kuna.

Braća Cvitanović i njihova prijateljica dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša optuženi su i za "pranje novca" koji su stavljali na bankovne račune, ulagali u poslovanje svojih tvrtki, kupovali automobile, plovila, motocikle te gradili nekretnine.

Jakša Cvitanović optužen je i za tri kaznena djela sprječavanja
dokazivanja. Tereti ga se da je lani u listopadu u Veloj Luci s 10.000 eura podmitio Korčulanina da ga na sudu ne sumnjiči za tešku ozljedu koju mu je nanio drškom pištolja.

U USKOK-u tvrde da je Cvitanović i nakon uhićenja u splitskom zatvoru pokušao utjecati na jednog svjedoka da povuče iskaz iz istrage koji ga je teretio. Zauzvrat mu je ponudio besplatnu pravnu pomoć svog odvjetnika.

Optužen je i da je putem mobitela prijetio svjedokinji koja je u
strahu za svoj život svjedočila u njegovu korist.

USKOK je od suda zatražio produljenje pritvora za Cvitanovića i još petoricu, te ponovno pritvaranje njegovog brata koji je pušten na slobodu.

Cvitanović je početkom srpnja prošle godine pobjegao korčulanskoj policiji, no nakon gotovo sedam mjeseci skrivanja uhićen je u Splitu.

U gotovo jednogodišnjoj istrazi ispitano je stotinjak svjedoka, među njima i šestero svjedoka pokajnika.