Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši gradonačelnik Grada Zlatara Marijan Đurek i sedmero osoba iz više tvrtki i obrta, kao i vlasnica jedne građevinske tvrtke, uhićeni su zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava, priopćilo je ravnateljstvo MUP-a.


Pretragama kod uhićenika pronađena je i privremeno oduzeta razna dokumentacija koja se odnosi na poslovanje navedenih tvrtki i Grada Zlatara u periodu od travnja 2005. godine do svibnja 2009. godine, te dva prijenosa i jedno računalo na kojima su pohranjeni dokumenti s podacima o poslovanju Grada Zlatara i osumnjičenika. Policija je nadalje istragom utvrdila postojanje osnovane sumnje kako je Đurek, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za više trgovačkih društava i obrta, zadužio Grad Zlatar kreditima koje je podizao kod raznih polovnih banaka bez odgovarajućih suglasnosti Gradskog vijeća i Vlade Republike Hrvatske, iako je znao da Grad Zlatar nema prihode kojima bi mogao otplaćivati preuzete kreditne obveze.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo"

>> Bivši gradonačelnik Zlatara pod istragom

Uslijed toga došlo je do blokade računa Grada Zlatara, prezaduženosti te poremećaja u financiranju tekuće likvidnosti i nemogućnosti podmirivanja javnih potreba. Grad Zlatar je na taj način ostao oštećen za iznos od najmanje 20 milijuna kuna. Protiv svih osmero podnesena je kaznena prijava, a njih petero je privedeno u pritvor, dok je ostalo troje pušteno na slobodu.