Branko Rafajac
Branko Rafajac Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Pixsell

Branku Rafajcu, optuženom da je u veljači prošle godine nožem ubio 16-godišnju djevojku u Malom Lošinju, riječki Županijsku sud u srijedu je odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.


Time je završeno suđenje Rafajcu za ubojstvo nožem djevojke u jutarnjim satima 14. veljače 2020. Ujedno mu je produljen istražni zatvor u kojem se nalazi od uhićenja nakon ubojstva.

Vezani članci Policija u Melbuourneu, ilustracija Policija sumnja da je Hrvatica ubila troje djece pa presudila sebi: "To su bila divna djeca, puna života" Filip Zavadlav Sutra počinje suđenje Filipu Zavadlavu, odvjetnik: "Teško mi je reći u kakvom će biti stanju"

Sutkinja Ika Šarić je u obrazloženju presude navela kako je nedvojbeno da je Rafajac počinio teško ubojstvo u neubrojivom stanju te da je tako postupao zbog duševne bolesti.

Tijekom postupka sudski vještaci ocijenili su da Rafajac ima teže duševne poremećaje i da se ne osjeća krivim. Njegova bolest, utvrđeno je vještačenjem, znatno je pogoršana nakon što je prestao uzimati propisane lijekove.

Rafajac je na ročištu prije izricanja presude još jednom ustvrdio da nije kriv. U nepovezanom i nesuvislom iskazu tvrdio je da mu je mjesto zločina namjestila policija, spominjao je navodni lanac prostitucije na Lošinju kojeg je otkrio, kao i da je na mjesto ubojstva došao jer mu je tamo bila zatočena supruga.

Govorio je o naguravanju pred zgradom u kojem se dogodio zločin, ali ne i o samom činu ubojstva.

Rafajac je tog 14. veljače u 6:25 došao u dvorište zgrade u kojoj je živjela 16-godišnja djevojka s roditeljima i vičući tražio svoju nevjenčanu suprugu, koja je živjela odvojeno. Najprije je nasrnuo na žrtvinu majku, a djevojku koja ga je pokušala spriječiti povukavši ga s leđa, je ubo nožem u prsa te pobjegao. Djevojka je umrla na mjestu zločina.