Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je privela nekoliko osoba koje sumnjiči za primanje mita i tzv. 'reket'. Mediji javljaju da su uhićenja provedena u zagrebačkoj Poreznoj upravi, no glasnogovornica DORH-a takve informacije nije mogla potvrditi.


Prema pisanju medija zagrebačka policija privela je četvero djelatnika zagrebačke Porezne uprave, koje se sumnjiči za primanje mita i reketarenje poduzeća. Zagrebačke poreznike policija je nadzirala nekoliko tjedana. Akcija kodnog imena 'Dubai' kulminirala je, navodno, kada su sumnjivci primili 35 tisuća eura mita. Novčanice su bile prethodno označene.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević otkrio da im je preminuli poduzetnik dvaput banuo u gradske urede: Dnevnik Nove TV doznao detalje Mito, ilustracija Ugrozio zdravlje ljudi zbog 3500 kuna mita? Propisivao lijekove pacijentima bez obzira na njihove stvarne potrebe

Glasnogovornica Državnoga odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihodin potvrdila je za medije da je u tijeku akcija 'Dubai' te da je u sklopu nje policija privela nekoliko osoba, ali više informacija o uhićenima, kao ni o tome koliko je osoba uhićeno, nije željela otkriti.

Prema neslužbenim informacijama privedene se sumnjiči i za porezni reket. Nekim zagrebačkim tvrtkama, opraštali su, navodno, propuste u financijskom poslovanju. Zauzvrat su bili dobro nagrađeni. USKOK sumnja da su korumpirani poreznici, čak i poduzetnike koji su inače uredno podmirivali svoje porezne obveze, navodili na suradnju na obostarnu korist. Izračunali bi im manji porez, a razliku spremili u džep. Akcija je navodno počela nakon prijave jedne od žrtava iznude.

Mihodin je rekla da je akcija provedena u suradnji DORH-a , USKOK-a i Porezne uprave, ali da bi bilo preuranjeno davati bilo kakve druge informacije. Akcijom je koordinirao, takozvani Hrvatski FBI, koji je krenuo s radom u listopadu prošle godine.