Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi na sve strane

Procjena štete počinje sutra, statičari u Petrinji imali nesreću: "Naša dva inženjera ostala su zatrpana ispod krova. Grede su se srušile"

Josip Atalić
Josip Atalić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Atalić Josip Atalić Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Atalić i Andrija Jarak Galerija 1/2 >>
Petrinjske ulice su očišćene, a procjena štete počinje sutra te će, ako vremenski uvjeti dozvole, trajati dva tjedna. Veliki je problem što je većina objekata tradicionalne, stare gradnje te će vjerojatno morati biti srušeni.

Ulice su u potpunosti očišćene, ali većina građevina u Petrinji bit će vjerojatno srušena. U ožujku, kada je Zagreb zatresao potres nije bilo sustava za procjenu štete. Srećom, u Petrinji sustav radi te će se primijeniti sličan plan kao onaj u Zagrebu, samo dodatno modificiran.

Reporter Andrija Jarak razgovarao je sa statičarom Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. U četvrtak statičari počinju s procjenama štete, 150 do 200 ljudi bit će na raspolaganju građanima, a prijava je bilo čak 250.

Atalić kaže da novogradnja u današnje vrijeme može sigurno izdržati potres magnitude 6,5 po Richteru, ali u Petrinji je problem tradicijska starogradnja. Stari dio grada u potpunosti je uništen. Vrlo je mali broj novoizgrađenih zgrada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 6,2 iz prve ruke Reporterku Nove TV potres zatekao baš u seizmološkoj službi: "Skamenila sam se. Seizmolog je odmah rekao da će biti mrtvih i ranjenih"

Jučer su dva inženjera ostala zatrpana ispod krova jedne zgrade, no zbog brze intervencije njihovih kolega na vrijeme su bili izvučeni. Naime, usred pregleda oštećenog objekta jedan od potresa zatresao je Petrinju te su inženjeri ostali zatočeni u ruševini.

''Kada se dogodio jaki potres oni su bili u krovištu i grede su ih zatrpale. Bogu hvala, dobro su pale i nisu imali teške ozljede'', otkrio je Atalić.

Vrlo je teška situacija, ali prema svjetskoj metodologiji, ako se procijeni da se ne isplati renovirati stambene objekte, oni se ruše. Tako će se vjerojatno postupiti i sada.

Pročitajte i ovo Donacije za Sisak i Petrinju u skladištu Amazona POMOĆ SA SVIH STRANA Još jedna duga noć na razrušenom području, mnogi će je provesti u automobilima i pod šatorima: "Tlo konstantno podrhtava... Ne vraćamo se u kuću do daljnjega"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVILO RAVNATELJSTVO CIVILNE ZAŠTITE Zbog potresa ukinuta i neka ograničenja za prelazak državne granice, doznajte na koga se to sve odnosi

Procjena šteta trajat će dva tjedna, ako vremenski uvjeti budu povoljni. Trenutno postoji 2500 prijava za štetu te se očekuje da se taj broj udvostruči. Sustav sada funkcionira na razini države te će inženjeri izaći na svaku prijavu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene