Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Tragično je da sustav više vjeruje zlostavljaču nego djetetu. Ono što je ova djevojčica napisala mora biti trenutni alarm svima', rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić o slučaju djevojčice koja je napisala pismo o ocu zlostavljaču kojeg je sud oslobodio optužbi.


Mila Jelavić ističe kako je sad ključno zadržati dijete podalje od oca zlostavljača i majke koja je zlostavljanje prikrivala te hitno provjeriti što se događa s bratom, piše Jutarnji list. ‘Nesretna sam kad u školi dobijem jedan. Kad sam s tatom, onda sam isto nesretna jer ne volim kad me tata dira. Ne volim kad me tata mazi. Tata se skine gol i veli da moram spavati s njim ili će me zavezati vani kao psa. Kad idemo spavati, ja spavam, a tata skače po meni i radi nešto prosto. To mene boli. Ja kažem da to mene boli, a on ništa. Tata dugo skače po meni, dok mama ne kaže da je ručak gotov. Mama je vidjela što mi radi i rekla mi je: 'Žao mi je, dušo, ne znam od policije broj.' Braco se skriva od tate. Šapnuo mi je da i njemu radi', napisala je devetogodišnja djevojčica svojoj psihologinji.

>> 'Tata veli da moram spavati s njim ili će me zavezati kao psa'

Vezani članci Prosvjed Pravda za djevojčice, ilustracija Seksao se s djevojčicom, ona zatrudnjela pa pobacila: Muškarac uz olakotne okolnosti dobio samo šest mjeseci zatvora Slika nije dostupna Sud BiH: Za ratno silovanje djevojčice 10 godina zatvora i novčana odšteta

'Protekom vremena i brojnim ispitivanjem djeteta dolazi do kontaminacije iskaza, odnosno dijete se ili još više zatvori ili dopunjava i dodaje detalje kako bi popunilo rupe u sjećanju. Stoga struka smatra da dijete treba za sud ispitati odmah, od strane stručnjaka educiranog za rađenje forenzičnog intervjua, koji neće postavljati sugestivna pitanja. Takav intervju treba obaviti u prisutnosti odvjetnika i državnog tužitelja, koji sjede iza dvosmjernog ogledala, i snimiti ga te koristiti na sudu', rekla je dr. Buljan Flander te ističe kako kod dječjeg iskaza treba imati na umu da je ono posramljeno, zbunjeno, vezano za osjećaje prema zlostavljaču, kojeg, kad se radi o ocu, istovremeno i voli i mrzi, da zlostavljači najčešće prijete žrtvi te da je dijete često prestrašeno za vlastitu dobrobit ili dobrobit majke ili braće.

Podsjetimo, tijekom suđenja 2006. godine utvrđeno je da djevojčica ima 'osobna seksualna iskustva', ali, prema sudu, nije dala 'konzistentan iskaz' i nije 'jasno verbalizirala' s kim ih je stekla. Otac je prošlog rujna pravomoćno oslobođen, zbog čega bi je sustav ovaj mjesec trebao vratiti obitelji.

Djevojčici je na Facebooku potporu dalo 6.000 osoba. ‘Jedino sveto u životu svakog roditelja treba biti njegovo dijete. Zato smo tu da odrastaju sretni i zaštičeni, a ne da gazimo po njihovom djetinjstvu prije nego je i krenulo, živimo život za njih, i zbog njih’, komentar je jednog od članova Facebook grupe za potporu zlostavljanoj djevojčici.