Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Rudinama

Strojovođa 'vlaka smrti': Ne sjećam se gdje je počeo kliziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joško Palinić, strojovođa 'vlaka smrti', svjedočeći u nastavku suđenja kazao je da, kad je tog jutra kada se nesreća dogodila, došao na dužnost, pregledao je vlak i vidio da je bio potpuno ispravan.

Na izlazu iz Labina Dalmatinskog vlak je počeo proklizavati. Upotrijebio je sva tri sustava kočenja, međutim ni u jednom trenutku vlak nije uspio usporiti. Ne može se sjetiti je li vlak počeo kliziti u tunelu ili neposredno iza tunela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Željeznička nesreća kod Bjelovara: Vlak naletio na kombi, vozač prevezen u bolnicu Slika nije dostupna Željeznička nesreća u Španjolskoj AUDIO ISKAZ STROJOVOĐE: 'Nisam toliko lud da ne bih prikočio!'

>> Suđenje za 'vlak smrti': Inženjer nikad čuo za Povjerenstvo za nabavu retardanata

Sve je bilo normalno dok nismo prošli tunel u Labinu Dalmatinskom. Tamo se inače zbog velike strmine mora smanjiti brzina, no unatoč tomu osjetio sam da mi vlak 'bježi'. Kad smo prošli tunel, vlak se ubrzavao. Kočio sam. Aktivirao sam sve tri kočnice. Kočio sam i po disku, i po motoru, i po tračnicama, a uza sve to upotrijebio i pijesak. Nije išlo. Nakon toga se više ničega ne sjećam', rekao je strojovođa Palinić.

'To je bila borba za zaustavljanje', kazao je Joško Palinić ističući da je koristio sve sustave kočenja i da ništa ne bi pomoglo ni da je povučena ručna kočnica za slučaj opasnosti. On ne zna je li je itko od putnika povukao ili je to možda učinio kondukter. Ne sjeća se je li putnicima govorio da povuku ručnu kočnicu.

Branitelji optuženih rešetali su ga mnogobrojnim pitanjima. Palinić je doživio psihički šok, od nesreće je konstantno na bolovanju te svakog mjeseca ide na kontrolu psihijatru. Nikad prije nije bolovao ni od čega. Nije uzimao ni tablete, doznajemo.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem vještaka. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene