Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski državljanin

Sretko Kalinić zasad ne može biti izručen Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sretko Kalinić, pripadnik tzv. zemunskog klana koji je jučer teško ranjen kod jezera u Rakitju, ne može biti izručen Srbiji jer je hrvatski državljanin, no to će biti moguće ako se prihvate predložene izmjene hrvatskog Ustava i potpiše bilateralni ugovor između dviju zemalja kojim će se omogućiti izručenje vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija kaznena djela, doznaje se danas u hrvatskome Ministarstvu pravosuđa.

>Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović najavila je da će tražiti izručenje 36-godišnjega Kalinića, kojega Srbija od 2003. traži jer je pravomoćno osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića i mnogih drugih zločina. U hrvatskome Ministarstvu pravosuđa kažu kako još nisu dobili zahtjev za izručenje Kalinića, koje u ovom trenutku nije ni moguće jer je on hrvatski državljanin pa ga štiti Ustav koji zabranjuje izručenja hrvatskih građana drugim zemljama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Avion ili helikopter? Kalinića će u Srbiju prebaciti vladinim letom? Slika nije dostupna Nepravomoćno rješenje Županijski sud: Sretko Kalinić može biti izručen Srbiji

>> Locirani stanovi srbijanskih kriminalaca

Podsjećaju i da su Hrvatska i Srbija potpisnice Europske konvencije o izručenju iz 1957. i dodatnih protokola. Ta konvencija obvezuje države na izručenje, ali predviđa i mogućnost da države izjave da neće izručivati vlastite državljane, što su iskoristile i Hrvatska i Srbija. No, iz Ministarstva pravosuđa napominju kako će u slučaju prihvaćanja predloženih izmjena Ustava 'uskoro biti stvorene pretpostavke za sklapanje bilateralnog ugovora sa Srbijom' kojim će biti omogućeno međusobno izručivanje vlastitih državljana kad su u pitanju najteža i najopasnija kaznena djela.

Pregovori sa Srbijom te usklađivanje teksta takvog ugovora u završnoj su fazi i njegovo potpisivanje može se očekivati vrlo brzo, kažu u Ministarstvu pravosuđa. Sretko Kalinić rođen je u Zadru, a u Srbiji je poznat kao pripadnik tzv. zemunskog klana po nadimku Zver. Sumnja se da ga je jučer u Rakitju teško ranio Miloš Simović (31), također pripadnik te srbijanske kriminalne skupine za kojim se traga. I on je zbog sudjelovanja u ubojstvu Đinđića osuđen u Beogradu, a u bijegu je također od 2003. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene