Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krim milje boravio u Hrvatskoj

Locirani stanovi srbijanskih kriminalaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je locirala stanove u kojima su boravili srpski kriminalci.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je da je policija noćas locirala stanove u kojima su boravili pripadnici srbijanskog krim miljea, ali ne i osumnjičenog za pokušaj ubojstva pripadnika tzv. zemunskog klana Sretka Kalinića koji je jučer teško ranjen iz vatrenog oružja na zagrebačkom jezeru u Rakitju. 'Znamo da su pripadnici krim miljea boravili u Hrvatskoj i nama susjednim zemljama, a tijekom noći locirali smo stanove u kojima su boravili i napravljene su određene provjere, no za sada tamo nije zatečena osoba koja se povezuje s tim kaznenim djelom', rekao je Borovec prije početka Regionalnog seminara o krivotvorenim putnim ispravama na području jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

>> Kalinić izdao 'zemunce' i Darka Šarića?

Sumnja se da je u 36-godišnjeg Sretka Kalinića pucao Miloš Simović (31), također pripadnik 'zemunskog klana'. Obojica su u odsutnosti osuđeni za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića i od 2003. su u bijegu. Za njima je Srbija raspisala tjeralicu, a od jučer Simovića traži i zagrebačka policija koja je objavila njegovu fotografiju i zatražila pomoć građana kako bi ga pronašla. Borovec je rekao da je hrvatska policija imala informacije da se osobe umiješane u jučerašnji pokušaj ubojstva u Hrvatskoj, ali da policija nije imala adresu na kojoj se nalaze.

U bijegu su još tri člana 'zemunskog klana' osuđena zbog atentata na srbijanskog premijera. To su Vladimir Milisavljević zvani Budala, Mladen Jurišić i Ninoslav Konstantinović.

Borovec kaže kako su imali saznanja da srpski kriminalci borave u Hrvatskoj Borovec je potvrdio da je ranjeni Kalinić razgovarao s policijom, no nije želio otkriti nikakve pojedinosti jer je, kako je kazao, riječ o detaljima korisnim za dokazivanje tog kaznenog djela. U zagrebačkoj policiji danas su rekli da će s Kalinićem ponovno razgovarati kada mu se zdravstveno stanje dodatno popravi te potvrdili da ima hrvatsku i srpsku putovnicu. Hrvatski tisak nagađa da je upravo Kalinić policiji ispričao da je u njega pucao Simović, ali i da je otkrio gdje se kriju drugi pripadnici zamunskog klana.

Kalinić, u Srbiji poznat po nadimku Zver, ranjen je jučer nešto prije podneva iz vatrenog oružja. Teško ozlijeđenog kraj jezera u Rakitju pronašao ga je prolaznik. Kalinić je operiran u bolnici 'Sestre milosrdnice' i nalazi se izvan životne opasnosti. Blizu mjesta ranjavanja navodno je pronađen i 'mercedes' srpskog mafijaša Cvetka Simića, čije raskomadano tijelo u ožujku isplivalo u zagrebačkom jarunskom jezeru. Borovec je potvrdio da ima indicija koje jučerašnji obračun pripadnika zemunskog klana povezuju s ubojstvom Cvetka Simića.

Ipak za te indicije još nema konkretnih dokaza pa policija ne želi podrobnije govoriti o svojim saznanjima, kazao je. I direktor srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je jučer za srbijanske medije da je ranjavanje Kalinića dio 'šire priče' koja se može povezati s ubojstvom Cvetka Simića, ali i poslovima narko bossa Darka Šimića, glavne mete međunarodne akcije pod nazivom Balkanski ratnik. Veljović je danas za srbijanske medije izjavio da bi tokom dana Miloš Simović mogao biti uhićen te da bi slučaj mogao biti povezan s ubojstvom Cvetka Simića, čije je raskomadano tijelo pronađeno na Jarunu.

>> Policija traga za Simovićem, traži se pomoć građana

No, Borovec ističe da Hrvatska nije jedina meta srbijanskih mafijaša, s obzirom da se njihov trag može pratiti i u ostalim zemljama s prostora bivše Jugoslavije. Razlog njihova sve intenzivnijeg boravka u Hrvatskoj glasnogovornik MUP-a objašnjava ukidanjem viznog režima između dvije zemlje, činjenicom da su pripadnici podzemlja manje poznati van granica svoje države, ali i nedavnim akcijama srpskih vlasti koje su krenule u obračun s mafijaškim skupinama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene