Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nakon službene potvrde identiteta

Srbija će podnijeti zahtjev za izručenjem Sretka Kalinića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović u najavila je da će to ministarstvo, kad dobije Interpolovu službenu potvrdu da je Sretko Kalinić uhićen u Hrvatskoj, u najkraćem mogućem roku hrvatskim vlastima podnijeti zahtjev za njegovo izručenje.

'Ministarstvo pravosuđa očekuje da će danas dobiti službenu potvrdu Interpola o uhićenikovu identitetu i provjeri njegova državljanstva. Kad nam se to potvrdi, bit će u najkraćem mogućem roku podnesen zahtjev hrvatskim tijelima za izručenje', objasnila je Malović u izjavi za Hinu. Ako se utvrdi da Kalinić uz srbijansko ima i hrvatsko državljanstvo, on, po riječima srbijanske ministrice, ne može biti izručen Srbiji sve dok se u Hrvatskoj ne donesu ustavne promjene, odnosno dok se ne ukinu ustavna ograničenja za izručenje domaćih državljana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka 'Kalinića treba izručiti tiho, uz maksimalno osiguranje' Slika nije dostupna Avion ili helikopter? Kalinića će u Srbiju prebaciti vladinim letom?

'Za sada postoji dogovor ministarstava pravosuđa dviju država da se pristupi potpisivanju ugovora o međusobnu izručenju domaćih državljana okrivljenih za kaznena djela organiziranog zločina i korupcije', rekla je Malović, istaknuvši kako očekuje da će to dogoditi čim Hrvatska donese ustavne promjene. Sam postupak izručenja, kako je napomenula, može trajati i više mjeseci. Sretko Kalinić, odbjegli pripadnik 'zemunskog klana' ranjen je u utorak iz vatrenog oružja. Teško ozlijeđena pokraj jezera u Rakitju u utorak ga je pronašao prolaznik, nakon čega je Kalinić operiran i izvan je životne opasnosti. Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, također pripadnik 'zemunskog klana'.

'Otkrivanje Kalinića dobra je vijest za srbijansku javnost'

Obojica su u odsutnosti osuđeni za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića koje se dogodilo 12. ožujka 2003., od kada su bili u bijegu. Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović u srijedu je ocijenio dobrom viješću za srbijansku javnost otkrivanje Sretka Kalinića. 'Taj događaj će zasigurno imati mnogo šire značenje nego se u ovom trenutku misli', izjavio je Veljović za srbijansku državnu televiziju RTS.

Veljović je izjavio kako je do kasno u noć bio u vezi s hrvatskim kolegama te izrazio očekivanje da će uskoro biti uhićen i Simović, za kojega se sumnja da je pucao na Kalinića. 'Ja sam u tijeku noći do kasnih sati bio u kontaktu s kolegama iz Hrvatske... Bitno je da su oni već tijekom noći obavili premetačine određenih stanova gdje bi se mogli skrivati članovi 'zemunskog klana'. Mislim da će u tijeku dana biti uhićen Simović i da će to biti jako dobro dobro i za javnost, za pravosuđa zasigurno, i za policiju', kazao je Veljović.

>> Locirani stanovi srbijanskih kriminalaca, Simović i dalje u bijegu

Ravnatelj srbijanske policije istaknuo je kako je bitno da suradnja srbijanske i hrvatske policije daje rezultate te da je 'stup borbe protiv organiziranog zločina na ovim prostorima'. Dodao je da je srbijanska policija osnovala tim koji se bavi traganjem za odbjeglim članovima 'zemunskog klana' te da u suradnji s hrvatskom policijom ima zajedničke timove gdje se svaki dan izmjenjuju informacije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene