Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nikicu Jelavića na granici uhitila slovenska policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni poduzetnik Nikica Jelavić uhićen je kod graničnog prijelaza Obrežje u Sloveniji na temelju europskog naloga za uhićenje i predaju. Uhićenje su potvrdili i u hrvatskoj i u slovenskoj policiji.

Glasnogovornik slovenskog MUP-a Drago Menegalija potvrdio je da je Nikica Jelavić jučer navečer uhićen i određen mu je pritvor temeljem europskog naloga za uhićenjem i izručenjem te da će biti izveden pred suca okružnog suda. 

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je

Glasnogovornik nije želio reći po nalogu koje države i zašto je Jelavić sinoć uhićen na slovenskoj granici u Obrežju, niti kada će i na koji okružni sud biti priveden.

Neslužbeno se doznaje da je nalog za uhićenjem i izručenjem Jelavića, poznatog iz procesa tzv. zagrebačkoj zločinačkoj organizaciji, odnosno "dečkima s Knežije", stigao od njemačkih vlasti, no to za sada nitko nije službeno nije potvrdio.

U slovenskoj policiji ne žele davati detaljnije informacije jer, kažu, slučaj su predali pravosudnim organima. Tako još nije poznat razlog uhićenja.

- Možemo potvrditi da je uhićen sinoć oko 23 sata, rekao nam je načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak i uputio nas na svoje slovenske kolege koji, kako je rekao, nisu dužni izvijestiti razloge uhićenja.

Novak je dodao da slovenska policija za sada nije zatražila nikakvu pomoć. Više informacija trebalo bi biti poznato tijekom dana.

Jelavić bi u roku 48 sati od uhićenja navodno trebao biti izveden pred sud u Krškom.

Jelavić je, kako pišu mediji, prije četiri godine uhićen u Frankfurtu zbog sumnje da je 1990. sudjelovao u pokušaju pljačke draguljarnice u njemačkom gradu Kemptenu. Iz zagrebačkih odvjetničkih krugova neslužbeno se doznaje da Njemačka Jelavića traži zbog krivotvorenja. 

Naime, nakon što je pravomoćno oslobođen sumnje za razbojstvo u Kemptenu Jelavić je tužio njemačku državu za naknadu štete, no njemačke vlasti navodno sumnjaju u vjerodostojnost dokumentacije kojom je potkrijepio tu tužbu, pa su zatražili njegovo uhićenje.

Podsjetimo, Nikica Jelavić je pravomoćno oslobođen optužbe da je bio na čelu tzv. zločinačke organizacije, a u travnju prošle godine na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođen je krivnje za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. u Maksimirskoj te za pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Ivice Bertića 1999. kod Cvjetnog trga, kada je projektilom iz zolje ubijen slučajni prolaznik Zoran Domini.

Nikica Jelavić krivnje je bio oslobođen i na prvom suđenju zbog nedostatka dokaza, nakon čega je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

No, predsjednik vijeća Županijskog suda Marijan Garac rekao je da se nakon izvedenih dokaza, koje je predložilo tužiteljstvo i naložio viši sud, ništa bitno nije izmijenilo niti rezultati dokaza upućuju da je optuženi počinio kaznena djela.

Jelavić je bio oslobođen prve točke optužnice jer su jedini dokazi koji bi upućivali da je on počino kazneno djelo iskazi oštećenog Jurja Dodića te svjedoka Mije Kovča i Marka Sliška. No, ti svjedoci su se na glavnoj raspravi pozivali na Vjeku Sliška, a on sam je u istrazi rekao da mu nisu poznate osobe koje su ga napale.

Prema ocjeni suda, ni za drugu točku optužnice nije bilo dokaza protiv Jelavića jer su se svjedoci koji su ga teretili također pozivali na Vjeku Sliška kao izvora informacija, no i u tom slučaju Sliško je tvrdio da ne zna tko su počinitelji.

Sud nije uzeo u obzir jedini materijalni dokaz, odnosno biološki trag Jelavića pronađen na registraciji "mercedesa" korištenog pri pokušaju Sliškova ubojstva na Cvjetnom trgu jer je pri izuzimanju Jelavićeve DNK uzorka počinjen niz propusta.

Sudac je ustvrdio da i kad bi se zanemarile te nepravilnosti i
propusti, materijalni trag bi predstavljao tek indiciju.

Tužiteljstvo je tada najavilo žalbu, dok je Jelavić po izlasku iz sudnice rekao da je presuda potvrda da se protiv njega vodi montirani proces.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene