Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske stiglo je upozorenje građanima da postoje slučajevi prijevare telefonom u kojima se pozivatelji predstavljaju kao zaposlenici veleposlanstava neke države i traže pomoć za člana obitelji žrtve.


"Želimo upozoriti građane na oblik prijevare u kojem nepoznata osoba, predstavljajući se kao uposlenik konzulata ili veleposlanstva neke države, traži pomoć za člana obitelji žrtve kako bi ostavrila protupravnu imovinsku korist. Ako građani dobiju takav poziv, preporučujemo da odmah stupe u kontakt s osobom koja navodno traži pomoć ili s nekom od njoj bliskih osoba kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija prije uplaćivanja novca te kako ne bi postali žrtve prijevare", upozorava PU dubrovačko-neretvanska.

Vezani članci Policija, ilustracija Dvojac uhićen zbog pucnjave u kojoj je teško ranjen 32-godišnjak od ranije poznat policiji, jednome se već sudilo za ubojstvo Policija, ilustracija Kažnjen zbog nepoštivanja samoizolacije nakon što ga je udarilo drugo vozilo kojim je upravljao pijani 55-godišnjak

Za jedan takav slučaj prevare sumnjiči se 24-godišnji državljanin Velike Britanije. Policija s Korčule utvrdila je da je sredinom ožujka ženska osoba iz SAD-a nazvala 72-godišnju ženu i predstavivši se kao predstavnica konzulata, zatražila da se uplati novac za potrebe pokrivanja troškova adekvatne liječničke skrbi njezine tete koja živi u Australiji.

"Potom je s istog broja nazvala muška osoba koja se predstavila kao tetin unuk i tražila novčanu pomoć za baku, nakon čega su 72-godišnjakinja i njezina 74-godišnja sestra na račun osumnjičenog uplatile novčani iznos od 15.430 kuna", kaže se u priopćenju policije.

Da su prevarene, dvije su žene shvatile tek sutradan jer ih je muškarac ponovo nazvao i tražio uplatu novca. Nakon toga su cijeli slučaj prijavile policiji, koja protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.