Obavijesti Pretražite Navigacija
Talačka kriza u Dugavama

Je li nedavna talačka kriza u Zagrebu mogla biti spriječena? Unutarnji nadzor pokrenuli i policija i Ministarstvo

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Ulaz u kojem se dogodila tkalačka kriza - 1 Ulaz u kojem se dogodila tkalačka kriza - 1 Foto: Pixsell Ulaz u kojem se dogodila tkalačka kriza - 2 Ulaz u kojem se dogodila tkalačka kriza - 2 Foto: Pixsell Ulaz u kojem se dogodila tkalačka kriza - 3 Ulaz u kojem se dogodila tkalačka kriza - 3 Foto: Pixsell +0 Muškarac koji je izazvao talačku krizu Galerija
Je li bilo propusta i je li nedavna talačka kriza u Zagrebu mogla biti spriječena - unutarnji nadzor rada svojih djelatnika pokrenula je i policija i Ministarstvo socijalne politike, kako su otkrili za Dnevnik Nove TV.

Muškarac je zatočio u stanu bivšu partnericu s dvoje djece, a ona je u srijedu navečer u Dnevniku izjavila kako institucijama više ne vjeruje, niti su joj pomogle.

Je li bilo propusta u zaštiti žrtve nedavne talačke krize - policija češlja u svojim redovima.

Nikolina Požar Grubišić iz Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke kaže kako je "događaj od 3.01. za koji postoji podatak da je gospođa podnijela pritužbu - u razmatranju službe za unutarnju kontrolu."

Žrtva je tog 3. siječnja pobjegla s djecom iz stana, nakon što je u njega ušao bivši partner i prekršio mjeru zabrane približavanja.

Kako je žena izjavila za Dnevnik Nove TV, bivši partner prijetio joj je da će odvrnuti plinsku bocu, pa je molila policiju da dođe s njom u stan provjeriti je li sve u redu. Rekli su joj da pošalje majku koja ima 75 godina da provjeri je li sve u redu s plinskom bocom i je li možda postavio bombu ili nešto slično.

Dok provjeravaju cijeli slučaj, u policiji uvjeravaju - svaki put su intervenirali, u godini dana podnijeli 5 kaznenih prijava za 12 kaznenih djela, obavještavali žrtvu o njegovim izlascima iz istražnog zatvora, osim posljednji put.

Nikolina Požar Grubišić iz Policijske uprave zagrebačke navodi kako su u veljači i u srpnju zaprimili obavijest suda da se osoba pušta te su po toj obavijesti bili dužni obavijestiti žrtvu, što su, kako kaže, i učinili. Tvrdi da u prosincu obavijest nisu zaprimili.

Dnevnik Nove TV pitao je i sud zašto nisu obavijestili policiju i dobili nejasan odgovor.

Iz Općinskog suda u Novom Zagrebu je odgovoreno: "... s obzirom da je riječ o zahtjevu zauputom i tumačenjem zakonskih pojmova i odredaba, sukladno odredbi čl. 18.Zakona o pravu na pristup informacijama nisam u mogućnosti odgovoriti."

Na pitanje vjeruje li sad više institucijama da je mogu zaštititi, žena je za Dnevnik Nove TV odgovorila: "Ne, čak ih molim da mi više ne pomažu."

Slala je pritužbe na rad Centra za socijalnu skrb, na sudu su govorili, vidljivo je iz zapisnika, u kojem stoji:

"....Iz dosadašnje dokumentacije nije primijećeno da bi djeca bila u nekom strahu od oca, jer su navikli živjeti u poremećenim odnosima u obitelji."

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku kazala je kako se od ponedjeljka provodi nadzor nad tim predmetom - izvanredni upravni nadzor od strane Ministarstva. Nalaz i mišljenje nadzora koji je u tijeku, imat će naknadno.

Pitanje je i hoće li se utvrđivati mogući propust suda koji nije obavijestio policiju. Nejasno je i kako to da je osumnjičenik i nakon prvog kršenja mjera početkom siječnja i dalje bio na slobodi, pitali smo to i više državnih odvjetništava, zasad od njih - nema odgovora.

Pročitajte i ovo Žena koju je s djecom u Dugavama zatočio bivši partner BIVŠI PARTNER ZATOČIO NJU I DJECU Žrtva talačke krize za Dnevnik Nove TV otkrila šokantne propuste institucija: "Pisala sam i ministru. Sad ih molim da mi više ne pomažu"

Pročitajte i ovo Pripadnici ATJ Lučko u zgradi u Dugavama - 2 nije prvi put... Policija o otmičaru iz Dugava: Osumnjičen za još dva kaznena djela

Pravobraniteljica: "Tražili smo izmjenu pravilnika policije"

O čitavom slučaju na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović, oglasila se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je naglasila kako se žrtva nije obraćala njezinu uredu te o čitavom slučaju ima informacije samo iz medija. Pravobraniteljica je tako uputila svoj načelni komentar u kojem je istaknula kako, nažalost, nedostatak rodno senzibilnog pristupa u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, neinformiranje žrtve o pravima i postupcima od strane sustava, kršenje zaštitnih mjera kao i nedostatak prevencije dovodi do nepovjerenja žrtava u sustav te dugoročno odvraća žrtve od prijave nasilja.

"Zbog toga kontinuirano ukazujemo na nužnost dosljedne provedbe svih odredaba važećeg Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, na potrebu sustavne edukacije svih dionika i stručnih osoba, te smo tražili izmjenu pravilnika policije na način da se u slučaju izrečenih zaštitnih mjera kontrolira i nadzire počinitelj, a ne žrtva"; stoji u odgovoru Višnje Ljubičić.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene