Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talačka kriza u Dugavama

Je li nedavna talačka kriza u Zagrebu mogla biti spriječena? Unutarnji nadzor pokrenuli i policija i Ministarstvo

Aktualno Galerija +0 Muškarac koji je izazvao talačku krizu Galerija 1/1 >>
Je li bilo propusta i je li nedavna talačka kriza u Zagrebu mogla biti spriječena - unutarnji nadzor rada svojih djelatnika pokrenula je i policija i Ministarstvo socijalne politike, kako su otkrili za Dnevnik Nove TV.

Muškarac je zatočio u stanu bivšu partnericu s dvoje djece, a ona je u srijedu navečer u Dnevniku izjavila kako institucijama više ne vjeruje, niti su joj pomogle.

Je li bilo propusta u zaštiti žrtve nedavne talačke krize - policija češlja u svojim redovima.

Nikolina Požar Grubišić iz Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke kaže kako je "događaj od 3.01. za koji postoji podatak da je gospođa podnijela pritužbu - u razmatranju službe za unutarnju kontrolu."

Žrtva je tog 3. siječnja pobjegla s djecom iz stana, nakon što je u njega ušao bivši partner i prekršio mjeru zabrane približavanja.

Kako je žena izjavila za Dnevnik Nove TV, bivši partner prijetio joj je da će odvrnuti plinsku bocu, pa je molila policiju da dođe s njom u stan provjeriti je li sve u redu. Rekli su joj da pošalje majku koja ima 75 godina da provjeri je li sve u redu s plinskom bocom i je li možda postavio bombu ili nešto slično.

Dok provjeravaju cijeli slučaj, u policiji uvjeravaju - svaki put su intervenirali, u godini dana podnijeli 5 kaznenih prijava za 12 kaznenih djela, obavještavali žrtvu o njegovim izlascima iz istražnog zatvora, osim posljednji put.

Nikolina Požar Grubišić iz Policijske uprave zagrebačke navodi kako su u veljači i u srpnju zaprimili obavijest suda da se osoba pušta te su po toj obavijesti bili dužni obavijestiti žrtvu, što su, kako kaže, i učinili. Tvrdi da u prosincu obavijest nisu zaprimili.

Dnevnik Nove TV pitao je i sud zašto nisu obavijestili policiju i dobili nejasan odgovor.

Iz Općinskog suda u Novom Zagrebu je odgovoreno: "... s obzirom da je riječ o zahtjevu zauputom i tumačenjem zakonskih pojmova i odredaba, sukladno odredbi čl. 18.Zakona o pravu na pristup informacijama nisam u mogućnosti odgovoriti."

Na pitanje vjeruje li sad više institucijama da je mogu zaštititi, žena je za Dnevnik Nove TV odgovorila: "Ne, čak ih molim da mi više ne pomažu."

Slala je pritužbe na rad Centra za socijalnu skrb, na sudu su govorili, vidljivo je iz zapisnika, u kojem stoji:

"....Iz dosadašnje dokumentacije nije primijećeno da bi djeca bila u nekom strahu od oca, jer su navikli živjeti u poremećenim odnosima u obitelji."

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku kazala je kako se od ponedjeljka provodi nadzor nad tim predmetom - izvanredni upravni nadzor od strane Ministarstva. Nalaz i mišljenje nadzora koji je u tijeku, imat će naknadno.

Pitanje je i hoće li se utvrđivati mogući propust suda koji nije obavijestio policiju. Nejasno je i kako to da je osumnjičenik i nakon prvog kršenja mjera početkom siječnja i dalje bio na slobodi, pitali smo to i više državnih odvjetništava, zasad od njih - nema odgovora.

Pročitajte i ovo Žena koju je s djecom u Dugavama zatočio bivši partner BIVŠI PARTNER ZATOČIO NJU I DJECU Žrtva talačke krize za Dnevnik Nove TV otkrila šokantne propuste institucija: "Pisala sam i ministru. Sad ih molim da mi više ne pomažu"

Pročitajte i ovo Pripadnici ATJ Lučko u zgradi u Dugavama - 2 nije prvi put... Policija o otmičaru iz Dugava: Osumnjičen za još dva kaznena djela

Pravobraniteljica: "Tražili smo izmjenu pravilnika policije"

O čitavom slučaju na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović, oglasila se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je naglasila kako se žrtva nije obraćala njezinu uredu te o čitavom slučaju ima informacije samo iz medija. Pravobraniteljica je tako uputila svoj načelni komentar u kojem je istaknula kako, nažalost, nedostatak rodno senzibilnog pristupa u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, neinformiranje žrtve o pravima i postupcima od strane sustava, kršenje zaštitnih mjera kao i nedostatak prevencije dovodi do nepovjerenja žrtava u sustav te dugoročno odvraća žrtve od prijave nasilja.

"Zbog toga kontinuirano ukazujemo na nužnost dosljedne provedbe svih odredaba važećeg Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, na potrebu sustavne edukacije svih dionika i stručnih osoba, te smo tražili izmjenu pravilnika policije na način da se u slučaju izrečenih zaštitnih mjera kontrolira i nadzire počinitelj, a ne žrtva"; stoji u odgovoru Višnje Ljubičić.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene