Obavijesti Pretražite Navigacija
Je li bilo propusta?

Muškarac koji je zatočio bivšu partnericu imao je zabranu prilaska: Dnevnik Nove TV u posjedu poruke koju je ostavio na stubištu

Aktualno Galerija Privođenje u Dugavama - 2 Privođenje u Dugavama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Talačka kriza u Dugavama Talačka kriza u Dugavama Foto: Josip Regović/Pixsell Poruka ostavljena na stubištu Poruka ostavljena na stubištu Foto: DNEVNIK.hr Pripadnici ATJ Lučko u zgradi u Dugavama - 4 Pripadnici ATJ Lučko u zgradi u Dugavama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Privođenje u Dugavama - 1 Galerija 1/6 >>
Sinoćnja talačka kriza u Zagrebu, srećom, završila je bez ozlijeđenih. Trajala je tri i pol sata. Muškarac se zatvorio u stanu s bivšom izvanbračnom partnericom i djecom. Kriza je riješena pregovorima između policije i muškarca. No, neslužbeni podaci upućuju na moguće propuste institucija.

Deseci policajaca, specijalci, hitna, vatrogasci. Nakon pregovora s policijom, odbijanja suradnje, 43-godišnjak je napokon i otvorio vrata stana, a onda je prisilno i priveden. Policija još utvrđuje detalje: muškarac se u stan zatvorio s bivšom izvanbračnom partnericom i njihovih dvoje djece, doznaje Josipa Krajinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Njemačkoj Talačka kriza u luksuznoj četvrti: Operacija spašavanja trajala devet sati Ilustracija Poznat po nasilju Muškarac zatočio ženu i dijete u Baranji: Policija objavila detalje okončane talačke krize

Dnevnik Nove TV u posjedu je i poruke muškarca ostavljene na stubištu, koja je i bila znak talačke krize.

"Molim vas ne pokušavajte ući nasilno, želim pregovarača i novinare, predat ću se", pisalo je na papiriću.

Privođenje u Dugavama - 2 Poruka ostavljena na stubištu Foto: DNEVNIK.hr

Doznajemo i da je imao mjeru zabrane približavanja bivšoj partnerici te da ona nije ni znala da je izašao iz istražnog zatvora uoči Božića, policija ju nije obavijestila. Prije dva tjedna bila je slična talačka kriza, zarobio ju je u stanu s djecom. Tad je uspjela pobjeći i pozvati policiju. I prekjučer ih je obavijestila da je viđen u podrumu zgrade. Službenog odgovora iz policije nema.

"Naravno da žrtva mora znati do kad je taj obiteljski nasilnik u zatvoru i kad će izaći iz zatvora. I nakon toga mora biti u dosluhu s policijom glede primjećivanja nečeg što nju može ugrožavati. Očigledno je tu trebalo poduzeti neke mjere da se njega makne", objašnjava prof. dr. sc. Petar Veić, s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Iz Centra za socijalnu skrb odgovaraju da obitelj imaju u evidenciji te da će poduzeti mjere zaštite.

Čeka se odgovor policije

"U odnosu na roditelje do sada nisu poduzimane mjere obiteljsko pravne zaštite djece", stoji u njihovu odgovoru.

"U ovakvim slučajevima kao sad kad se dogodila talačka kriza, sustav socijalne skrbi je važan i mora sada i nadalje dati maksimalnu podršku majci i zaštiti interese djece", kaže Antun Ilijaš, predsjednik Komore socijalnih radnika.

U nizu slučajeva obiteljskih nasilnika, još se jednom otvara pitanje - zašto institucije ne reagiraju na vrijeme.

"Ako se država i oni koji trebaju štititi građane razumijevaju kao šaljive figure, tada se događa da netko izađe iz zatvora i nakon dva dana kuca na vratima ženama kao svom posjedu“, smatra psihijatar Ante Bagarić.

"Pitanje je do koje mjere policija u uvjetima kada je takvih slučajeva na godišnjoj razini više stotina može u svim okolnostima funkcionirati u potpunosti svrsishodno“, pita se stručnjak Veić.

Čeka se odgovor policije - jesu li mogli spriječiti da do talačke krize uopće ne dođe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene