Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvoje Petrač bit će prvi zatvorenik u nas koji će tužiti Upravu za zatvorski sustav. Razlog za to, kaže njegov opunomoćenik za izdržavanje kazne odvjetnik Velimir Došen, kršenje je njegovih prava kao zatvorenika.


Kap koja je prelila čašu posljednji je odgovor Uprave za zatvorski sustav na prigovor koji je Petrač uputio zbog premještaja iz pulskog zatvora u Bjelovar, što tumači kao dodatnu kaznu, piše Večernji list. Valja podsjetiti da je Petrač iz Pule u Bjelovar 'odnio' i stegovnu mjeru, dva mjeseca zabrane raspolaganja novcem u kantini, koju je zaradio zbog rukovanja s Fikretom Abdićem, a usto i ocjenu 'ne zadovoljava' pa počinje ispočetka kako bi dogurao do ocjene uspješan. Petrač smatra kako je, s obzirom na to da je izdržao više od polovice kazne, trebao biti premješten u (polu)otvoreni tip kaznionice u kojoj bi mogao ostvarivati pogodnosti na koje ima pravo, a tvrdi i da ga je Uprava prevarila. Prigovor nije prihvaćen, a za Došena njihovo rješenje 'najblaže rečeno nije korektno'.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Vili Beroš Na sastanku Beroša sa liječnicima zaključeno da će se problemi riješiti: "Obećao je da će na tome itekako poraditi, svi će dobiti potvrdu“

'Navode da se pri premještaju vodilo računa o molbi supruge da bude bliže Zagrebu te o preporukama pučkoga pravobranitelja i pravobraniteljice za djecu, no to nije baš tako', objašnjava odvjetnik i dodaje da Petračeva kći sada oca može posjećivati manje nego u Puli jer su od četiri posjeta dva određena u radne dane. Supruga Hrvoja Petrača pozivanje na svoju molbu i pravobranitelje smatra licemjernim jer, kaže, kilometarski su bliže, ali su uvjeti teži jer kći ne može u posjete utorkom zbog školskih obveza. Petrač tuži i jer mu je iz Uprave za zatvorski sustav obećano, kako tvrdi, da će, ne podnese li žalbu na stegovnu mjeru zbog rukovanja s Abdićem, biti odmah premješten, piše Večernji.

'Selidba', na koju je čekao pet mjeseci, dogodila se, no ne na očekivano mjesto. Njegov odvjetnik podsjeća da su Petraču već premještajem u zatvor u Pulu ukinuta prava koja je imao u poluotvorenom tipu kaznionice u kojoj je bio, da se za taj premještaj 'zatvorenika Petrača tada ocijenjena s naročito uspješan' nikada nisu doznali pravi razlozi i da je pritom prekršen Zakon o izdržavanju kazne. 'Sada se premještajem u Bjelovar ponovno čini isto. Bilo bi pošteno napokon reći zašto Petrač, izdržavajući kaznu, trpi dodatno kažnjavanje', kaže V. Došen prenoseći da će njegov klijent zaštitu svojih prava tražiti i od predsjednika Ive Josipovića, piše Večernji list.