Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novo upozorenje

Penzionere deru bez milosti: Pali na maštovitu foru i ostali bez stotina tisuća kuna, policija otkrila kako prevaranti operiraju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iako policija svakodnevno upozorava građane, posebno one starije dobi, da nepoznatima ne otvaraju vrata te ne nasjedaju na prevarantske lucidne i maštovite priče kojima se od njih traži novac, dva nova takva slučaja potvrđena su u Zagrebu, a žrtve su ostale bez više stotina tisuća kuna.

Iz zagrebačke policije u četvrtak su objavili kako je nepoznati muškarac jučer popodne u Trnju, nakon što je svoj dolazak prethodno telefonski najavio lažno joj se predstavivši kao službena osoba, od 72-godišnjakinje zatražio novac, a ona mu je predala i izgubila više stotina tisuća kuna.

Na isti način prevarena je i 76-godišnjakinja na Goljaku koja je lažnoj službenoj osobi, odnosno prevarantu predala više desetaka tisuća kuna.

"Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu", ponovno poručuju policajci te napominju kako se, želeći zadobiti njihovo povjerenje, prevaranti žrtvama obično lažno predstavljaju i mole ih za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge.

Tako žele zadobiti njihovo povjerenje ili sažaljenje, pripremajući teren za ulazak u njihov stan te prilagođavajući način i mogućnost prijevare shodno trenutačnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.

Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi, koje u policiji pozivaju da, kada se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi, pa i ako su im telefonski najavile dolazak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 NA MARGINI Prevarantima su omiljena meta, a i društvo ih gleda kao teret: ''Oni su generacija koja još vjeruje institucijama, a masovno nasjedaju i najbližim rođacima''

Pročitajte i ovo Ilustracija TEŠKE ZLOUPORABE Lovcima na nekretnine posebna meta je jedna skupina građana: Potpisuju opasne ugovore, a mnogi od njih pravdu nikada ne dočekaju

"Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično)", upozoravaju građane iz policije.

Pozivaju ih da ih, posumnjaju li da su im na vrata došli prevaranti, odmah nazovu te zapamte što više detalja o tim osobama kako bi im pomogli u njihovu pronalasku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene