Policajac, ilustracija
Policajac, ilustracija Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Policija je raspisala potragu za državljaninom Bosne i Hercegovine koji se predstavljao kao policijski inspektor i Korčulanku prevario za sto tisuća kuna.


Iako je policija uspješno otkrila prevaranta koji je stariju Korčulanku prevario za čak sto tisuća kuna, ona zasad od toga nema neke koristi. Riječ je, naime, o 43-godišnjem državljaninu susjedne Bosne i Hercegovine, a kako se prevarant trenutačno ne nalazi u Hrvatskoj, za njim je raspisana potraga. 

Priča je započela krajem lipnja kad je Korčulanka policiji prijavila da je prevarena za čak sto tisuća kuna. Policajcima je ispričala da ju je na telefon nazvao muškarac koji se predstavio kao šef kriminalističke policije. I ispričao prilično nevjerojatnu priču u koju je ona ipak povjerovala. 

Taj policijski šef ženu je obavijestio da je, eto, njoj i još nekolicini drugih ljudi ukraden novac s bankovnog računa. Zamolio ju je da, u cilju istrage, s tog svog računa podigne novac i preda ga osobi koju će on poslati jer moraju uzeti otiske prstiju s novčanica. Nakon obrade kolega forenzičara novac će joj, kaže, vratiti. I ona ga je poslušala. 

Doista je otišla u banku, podigla tih svojih "ukradenih" sto tisuća kuna i uredno pričekala kolegu samozvanog šefa policije. Umjesto kolege na vrata joj je zapravo pozvonio dostavljač koji za prevaru nije ni znao, već je bio tek plaćen da preuzme pošiljku. 

Poštanski sandučić, ilustracija Lažna bankarica operira po kućama: Pogledajte kako je prevarila vremešnog muškarca, ostao bez nekoliko desetaka tisuća kuna

Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Novac je nestao, baš kao i prevarant iz susjedne države, a policija ga je prijavila za kazneno djelo prijevare i za njim raspisala potragu. 

Pored toga, građanima su poslali upozorenje da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac. "Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici dolaskom na kućnu adresu legitimiraju se službenom iskaznicom i ako imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta", poručuju iz policije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju